[VIDEO] Ucraina a câştigat EUROVISION 2016 cu o melodie patriotică

Ucraina a câştigat după o luptă strânsă cu Australia şi Rusia.

După punctajul oferit de juriu, Australia conducea detaşat, urmată de Ucraina. Rezultatul televoturilor a dus la o răsturnare a situaţiei pe tabelă în fruntea clasamentului. 323 de puncte din televoting s-au dus către Ucraina, aceasta câştigând concursul cu 534 de puncte. Australia şi Rusia au pierdut primul loc după ce s-au acordat rezultatele în urma televoturilor, plasându-se pe locurile doi şi trei cu 511 respectiv 505 puncte. Germania s-a clasat ultima cu 11 puncte.

Melodia “1944”, interpretată de Jamala, pe un ritm de electro pop, este un cântec despre deportarea de către Stalin a tătarilor din Crimeea. Piesa face multe trimiteri în realitate, la relațiile Rusia-Ucraina, solista fiind însăşi o descendentă a unor deportaţi tătari. Piesa cântăreţei de 32 de ani a fost acceptată de organizatorii concursului, în pofida textului său controversat, inspirat din amintirile străbunicii sale. Oficiali de la Moscova şi din Crimeea au protestat împotriva acestei alegeri menite, în opinia lor, să denigreze Rusia.

Amintim că, Ucraina a debutat în Concursul muzical Eurovision în anul 2003, s-a retras din competiţie în 2015 din cauza problemelor politice din ţară şi a revenit în forţă anul acesta. În 2004, Ruslana – regina incontestabilă a muzicii ucrainene a câştigat concursul Eurovision cu 280 de puncte. Datorită Ruslanei concursul muzical Eurovision 2005 a avut loc la Kiev.

Sursa: evz.ro

De același autor

Related Articles