Ucraina: Autorităţile de ocupaţie ruse cer Moscovei să evacueze civilii din regiunea Herson

Autorităţile de ocupaţie ruse din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au cerut joi Moscovei să organizeze evacuarea civililor din acest teritoriu anexat de Rusia la sfârşitul lui septembrie şi vizat de o contraofensivă a armatei ucrainene, transmite AFP.

Noi am sugerat ca toţi locuitorii regiunii Herson care doresc să se protejeze de loviturile de rachete (ucrainene) să poată pleca în alte regiuni‘ ruse, a transmis pe Telegram şeful administraţiei de ocupaţie regionale, Vladimir Saldo.

‘Luaţi-vă copiii şi plecaţi‘, a îndemnat el într-o declaraţie difuzată pe reţelele sociale.

Saldo a chemat Rusia să furnizeze ‘ajutorul’ necesar ‘pentru a organiza o astfel de muncă’, precizând că le-a propus ‘în primul rând’ locuitorilor de pe malul drept al Niprului, mai apropiat de linia frontului, să fie evacuaţi.

Aceşti locuitori vor fi duşi în regiunile ruse cele mai apropiate de Herson, a indicat el, citând peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, şi regiunile Rostov, Krasnodar şi Stavropol din sudul Rusiei.

Acest anunţ intervine la o zi după ce Kievul a revendicat recucerirea a cinci localităţi din regiunea Herson.

De mai multe săptămâni, armata ucraineană poartă o contraofensivă în acest teritoriu anexat de Rusia şi unde trupele Kievului au indicat săptămâna trecută că au recucerit peste 400 km2 în mai puţin de o săptămână.

În fiecare zi, oraşele din regiunea Herson sunt supuse unor lovituri de rachete‘, a afirmat Saldo joi. ‘Aceste lovituri cauzează pagube grave, în primul rând locuitorilor‘, a regretat el.

De același autor

Related Articles