Turcia: Turismul poate ajuta la redresarea economiei

Numărul vizitatorilor străini care au sosit luna trecută în Turcia a fost de peste trei ori mai mare faţă de perioada similară din 2021, arată datele publicate luni, sporind aşteptările în redresarea sectorului, pentru a sprijini economia, afectată de deprecierea lirei turceşti şi de inflaţia ridicată, transmite Reuters.

Reprezentanţii sectorului se aşteaptă ca în 2022 numărul turiştilor să revină la nivelul din 2019, după declinul înregistrat în urma pandemiei, deşi perspectivele sunt afectate de efectele războiului din Ucraina.

În aprilie, numărul vizitatorilor străini care au sosit în Turcia a urcat cu 225,6% faţă de perioada similară din 2021, la 2,57 milioane, conform datelor Ministerului Turismului.

În Bodrum, primarul Ahmet Aras se aşteaptă anul acesta la 1,5 milioane de turişti, depăşind nivelul de 1,3 milioane înregistrat înaintea pandemiei, în 2019. El crede că în urma deprecierii lirei turceşti vor reveni turiştii din Marea Britanie, Germania şi Ţările de Jos, compensând astfel declinul vizitatorilor din Rusia şi Ucraina.

Anul trecut, moneda Turciei s-a depreciat cu 50%, ceea ce atrage turişti care nu veneau în număr mare în această ţară. Piotr Henicz, preşedintele Itaka, cel mai mare tur-operator din Polonia, susţine că rezervările în Turcia s-au triplat faţă de 2021.

În 2021, veniturile din turism s-au dublat la aproape 25 miliarde de dolari, dar sub nivelul de 34,5 miliarde de dolari înregistrat în 2019, când 45,1 milioane de turişti străini au venit în Turcia.

Deprecierea lirei turceşti a dus luna trecută la cel mai ridicat nivel al inflaţiei din ultimele două decenii, de 70%.

Conform raportului Consiliului mondial al turismului şi călătoriilor, vara aceasta Turcia va fi a patra cea mai populară destinaţie din Europa.

Anul acesta, Antalya ar urma să piardă aproximativ trei milioane de turişti din Rusia şi un milion de turişti din Ucraina sau aproximativ două treimi din total, a anunţat Recep Yavuz, directorul companiei NBK Touristic.

Ulkay Atmaca, şeful Asociaţiei directorilor de hoteluri, susţine că hotelurile din Kemer au amânat până în iunie deschiderea sezonului. Totuşi, directorul lanţului hotelier Nirvana, Korhan Alsan, a apreciat că se fac rezervări masive din Europa astfel încât ţara ar urma să ajungă la nivelul din 2019.

Sursa: AGERPRES

De același autor

Related Articles