Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat joi, 5 decembrie, că Turcia a aprobat planul de apărare al NATO pentru ţările baltice şi Polonia, după ce unii dintre aliaţi au solicitat acest sprijin, însă a adăugat că aliaţii nu trebuie să abandoneze Ankara, în lupta sa împotriva terorismului.

Săptămâna trecută, agenţia Reuters a relatat că Turcia refuză să susţină planul de apărare, până când aliaţii nu îi vor oferi sprijin în lupta împotriva grupării kurde YPG din Siria, după decizia Statelor Unite de a-şi retrage susţinerea faţă de un plan separat de apărare pentru Turcia.

BBC aminteşte că înaintea summitului NATO, Erdoğan a spus că Ankara va bloca adoptarea planului de apărare a ţărilor baltice şi a Poloniei, până când aliaţii vor recunoaşte drept teroriste grupările calificate astfel de către Turcia.

La finalul summitului, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aliaţii nu au discutat despre YPG şi că Turcia a renunţat la poziţia de a bloca acest plan.

După summitul NATO de la Londra, liderii din Turcia, Franţa, Germania şi Marea Britanie au avut discuţii separate pe marginea Siriei, iar Erdoğan a afirmat că cei patru lideri se vor întâlni din nou la Istanbul, în februarie, urmând ca de acum înainte să aibă convorbiri cel puţin o dată pe an.