Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a desfiintat sâmbata criticile internationale generate de anularea rezultatului scrutinului municipal de la Istanbul, câstigat de opozitie.

Acesta a dat asigurari ca turcii „nu vor ceda în fata amenintarilor”, transmite AFP.

„Cu permisiunea lui Dumnezeu, poporul nostru nu va ceda amenintarilor si presiunilor”, a declarat Erdogan la Istanbul, cu ocazia cinei ce întrerupe postul din timpul Ramadanului.

Înfrângerea din 31 martie a AKP la Istanbul, oras pe care partidul îl controla de 25 de ani, a reprezentat o lovitura fara precedent la adresa presedintelui Erdogan, care a declarat în mai multe rânduri ca „cine câstiga Istanbulul, câstiga Turcia”.

Dupa o ploaie de contestatii din partea AKP, care denuntau „neregularitati în masa”, Comisia Electorala Centrala (YSK) a produs luni un cutremur când a anuntat anularea rezultatelor scrutinului municipal câstigat de candidatul opozitiei Ekrem Imamoglu si organizarea de noi alegeri pe 23 iunie.

Decizia a fost criticata de aliatii occidentali ai Turciei.

Washingtonul a declarat ca o „democratie turca sanatoasa este în interesul Turciei si a partenerilor sai”. Berlinul a apreciat ca decizia YSK nu a fost „transparenta” si este „de neînteles”.

Acestor critici, presedintele Erdogan le-a raspuns sâmbata afirmând ca „cei care încearca sa îl rastoarne pe presedintele ales al Venezuelei nu sunt în masura sa vorbeasca despre democratie”.

Seful statului turc a mai adaugat ca „cei care nu pot sa se ridice împotriva terorismului israelian nu au nimic de spus în legatura cu lupta noastra pentru respectarea drepturilor”.

Sursa – agerpres.ro