Românii vor putea merge în vacanţă în Grecia încă de la începutul lunii viitoare – a anunţat ieri, la Bucureşti, ministrul grec al turismului, Haris Theoharis.

Potrivit demnitarului, pentru a intra în ţara sa, turiştii trebuie să îndeplinească una dintre cele trei condiţii, fie să prezinte un test negativ, fie dovada vaccinării, fie să fi trecut prin boală şi să prezinte un test de anticorpi.

Haris Theoharis: Un turist care ajunge la graniţa noastră, la punctele de frontieră care vor fi deschise este posibil să fie testat prin intermediul unui test foarte rapid şi eficient; în cazul în care se dovedeşte că cineva este depistat pozitiv, atunci va fi trimis la unul dintre hotelurile de carantină fără să plătească.

La rândul său, ministrul român al turismului a spus că statul român va emite certificate pentru cetăţenii care au făcut vaccinul anti-COVID şi că acestea vor fi recunoscute de Grecia.

Claudiu Năsui a mai explicat care sunt cele trei categorii de documente pe care Bucureştiul şi Atena şi le vor recunoaşte reciproc până ce UE va aproba certificatul digital de vaccinare.

Vorbim despre trei categorii de persoane şi trei categorii de documente pe care am putea să ni le recunoaştem şi împreună până vine acest certificat, dar şi în cadrul acestui certificat, vorbim despre: test negativ de COVID, deci persoane care nu au boala; vorbim despre persoane care au testul de anticorpi pozitiv, adică au trecut deja prin boală şi s-au imunizat în mod natural, şi vorbim, evident, şi despre persone care s-au vaccinat.

Hotelierii din Grecia aşteaptă anul acesta circa 700 de mii de turişti români, la jumătate faţă de un sezon normal.