Tensiuni la graniţa dintre Grecia şi Macedonia

refugiati 1

Situație tensionată la granița Macedoniei cu Grecia. Migrantii blocați între cele două țări au reacționat violent când au văzut că militarii macedoneni au început azi dimineață să monteze garduri de sârmă ghimpată pe linia de frontieră.

Autoritățile de la Skopje, la fel ca celălalte state din Balcani, aflate pe ruta refugiaților, nu mai permit decât trecerea refugiaților sirieni, irakieni și afgani.

Violențele au izbucnit după ce un migrant, cel mai probabil marocan, s-a suit pe un vagon aflat pe calea ferată care străbate frontiera macedo-greacă și s-a electrocutat. Mulțimea furioasă, care așteaptă de câteva zile pe tărâmul dintre cele două state să li se permită să plece spre vest, s-a repezit spre cordonul de poliție macedonean și a început să arunce cu pietre. Forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene.

Asemenea episoade au loc aproape zilnic, de când statele din Balcani nu mai permit nici unui așa-numit refugiat economic să treacă granița. Organizațiile pentru drepturile omului au criticat virulent această decizie, mai ales ca nimeni nu știe ce se va întâmpla cu migranţii iranieni, pakistanezi sau marocani.

Protestele migranţilor au început încă de săptămâna trecută când câțiva bărbați au intrat în greva foamei. Azi dimineață, militarii macedoneni au început să ridice un gard de sârmă ghimpată înalt de aprape 3 metri. Pentru miile de oameni care așteaptă în frig aici, ar mai fi totuși o speranță pentru că guvernul de la Skopie a anunțat că nu intenționează să închidă definitiv granița.

 

Sursa : Stiri.TVR.ro

Campania ”Muzică pentru viață!”

Împreună putem salva vieți!

De același autor

Related Articles