Comunităţi întregi din Asia au comemorat cele 230.000 de victime ale tsunami-ului din Oceanul Indian joi, când s-au împlinit 15 ani de la unul dintre cele mai mari dezastre la nivel mondial, informează Reuters.

În dimineaţa zilei de Crăciun din anul 2004, un cutremur cu magnitudinea 9,1 produs în largul insulei Sumatra de Nord a declanşat un tsunami cu valuri de până la 17,4 metri care a măturat zonele de coastă din Indonezia, Sri Lanka, India, Thailanda şi din alte nouă ţări din regiune.

Evenimente comemorative sunt programate să aibă loc în provincia indoneziană Aceh, unde sate întregi au fost făcute una cu pământul şi unde au murit înecaţi peste 125.000 de oameni. De atunci, zona a fost în mare parte reconstruită, cu circa 25.600 de clădiri rezidenţiale, comerciale, guvernamentale şi şcoli construite în interiorul zonei de mare risc care a fost practic distrusă total în 2004.

În Thailanda, unde au murit peste 5.300 de oameni, printre care şi turişti aflaţi în vacanţă pe insulele din Marea Andaman, oficialităţile au organizat o ceremonie comemorativă şi au făcut apel la o mai mare conştientizare şi la o mai bună pregătire în caz de dezastre.

„Guvernul vrea să crească standardele de siguranţă… şi să atragă atenţia în toate sectoarele în ceea ce priveşte pregătirea şi protejarea oamenilor de dezastre”, a declarat viceministrul de interne Nipon Bunyamanee la începerea ceremoniei. El a adăugat că data de 26 decembrie a fost declarată zi naţională de prevenire a accidentelor.

Ulterior, oficialităţile thailandeze au depus coroane de flori la centrul memorial din provincia Phang Nga pentru a aduce un omagiu nepotului regelui Maha Vajiralongkorn, Bhumi Jensen, care a fost văzut pentru ultima oară la bordul unui ski jet în momentul în care tsunami-ul a lovit coasta thailandeză. Totodată, a fost organizată o slujbă interreligioasă pentru victimele budiste, creştine şi musulmane.

Supravieţuitori din Ban Nam Khem, satul thailandez cel mai greu lovit de tsunami, au ţinut un priveghi în cursul serii unde au fost aprinse lumânări. Cel puţin 1.400 de oameni au fost ucişi de tsunami în acest sat de pescari.

În India, unde şi-au pierdut viaţa peste 10.000 de oameni, supravieţuitorii urmau să organizeze ceremonii de comemorare. Peste 35.000 de oameni au murit şi în Sri Lanka, aminteşte Reuters.

Sursa – agerpres.ro