Taifunul Chanthu lasă în urmă zeci de zboruri anulate și 1.300 de persoane evacuate

Taifunul Chanthu a provocat evacuarea a 1.300 de persoane și a lăsat fără curent electric 850 de locuințe la trecerea sa prin Japonia, unde a cauzat, de asemenea, anularea a zeci de curse aeriene interne și întreruperea circulației unor trenuri de mare viteză, relatează EFE.

Chanthu, al șaptelea taifun al sezonului din Pacific, a ajuns marți în arhipelagul nipon și s-a deplasat de-a lungul zonei de coastă, ajungând miercuri în apropiere de prefectura Iwate (nord-est) în jurul orei locale 12:00 (03:00 GMT), potrivit Agenției meteorologice a Japoniei.

O mare parte a țării era în alertă din cauza intenselor precipitații, rafalelor de vânt și valurilor puternice generate de taifun, care continuă să avanseze spre nord-est și urmează să părăsească miercuri arhipelagul nipon.

În unele zone din centrul țării, Chanthu a fost însoțit de rafale de vânt cu viteze de până la 126 kilometri pe oră și ploi torențiale.

Autoritățile din localitatea Otsuchi (prefectura Iwate) au dispus evacuarea a 1.290 persoane din cauza inundațiilor și alunecărilor de teren provocate de ploi, potrivit televiziunii nipone NHK. În localitatea Ishinomaki (prefectura Miyagi), circa 850 de locuințe au rămas fără curent electric.

Se așteaptă ca intensitatea taifunului Chanthu să scadă treptat în următoarele ore.

Sursa: agerpres.ro