Suspiciuni de corupţie în PE: Atena îngheaţă toate activele eurodeputatei Eva Kaili

Autoritatea de luptă împotriva spălării banilor din Grecia a anunţat luni că îngheaţă toate activele vicepreşedintei elene a Parlamentului European, Eva Kaili, încarcerată la Bruxelles pentru o presupusă implicare într-un scandal răsunător de corupţie în legătură cu Qatarul, relatează AFP.

Măsura împotriva eurodeputatei, exclusă din partidul socialist grec PASOK-KINAL în urma acestui caz, vizează ‘conturile bancare, seifurile, companiile şi orice alte active financiare’, potrivit preşedintelui autorităţii, Haralambos Vourliotiş citat de un membru al aceleiaşi instituţii.

Instituţiile bancare elene şi serviciile de stat competente au fost deja informate de această măsură de către Autoritatea de luptă împotriva spălării banilor, potrivit acestui reprezentant al organizaţiei.

Măsura de îngheţare a activelor le vizează de asemenea şi pe rudele apropiate ale Evei Kaili, cum ar fi părinţii, conform sursei citate.

În colimatorul Autorităţii de luptă împotriva spălării banilor se află de asemenea şi o companie imobiliară recent apărută într-un cartier şic din Atena, Kolonaki, şi care ar fi fost creată de eurodeputata de 44 de ani şi de partenerul său italian, de asemenea închis în Belgia.

Reţinerea Evei Kaili, eurodeputată din 2014 şi vicepreşedintă a Parlamentului European din ianuarie, a stârnit reacţii puternice în Europa, în special în ţara sa natală.

Această fostă prezentatoare de televiziune a fost inculpată duminică pentru ‘corupţie’ la Bruxelles şi încarcerată, într-o anchetă a unui judecător belgian privind transferuri mari de bani pe care le-ar fi făcut Qatarul cu scopul de a influenţa decizii în cadrul acestei mari instituţii a UE.

O sursă judiciară a precizat pentru AFP că Eva Kaili şi alte trei persoane au fost încarcerate duminică de un judecător din Bruxelleş la două zile după arestarea lor într-o anchetă privind acţiunile acestei ţări care organizează Campionatul Mondial de Fotbal din acest an, în plină desfăşurare.

Eva Kaili nu a putut beneficia de imunitatea sa parlamentară, deoarece infracţiunea de care este acuzată a fost constatată ‘în flagrant delict’ vineri, a explicat aceeaşi sursă judiciară, care a confirmat şi informaţiile din presă conform cărora, în timpul percheziţiilor, în apartamentul din Bruxelles al eurodeputatei socialiste elene au fost găsiţi ‘saci cu bani’.

Agerpres

sursa foto: Wikipedia

Cele mai citite

Related Articles