Steve Bannon, fost consilier al lui Trump, găsit vinovat pentru obstrucţionarea anchetei în cazul Capitoliului

Steve Bannon, fost consilier apropiat al lui Donald Trump, a fost găsit vinovat vineri pentru obstrucţionarea prerogativelor de anchetă ale Congresului de către un juriu al unui tribunal federal, după ce a refuzat să coopereze cu comisia privind asaltul asupra Capitoliului, relatează AFP.

Consilier discret, dar foarte influent al fostului preşedinte republican, el a ţinut legătura cu Trump până în zilele premergătoare asaltului din 6 ianuarie 2021. Comisia de anchetă parlamentară îi ceruse să depună mărturie şi să prezinte documente, ceea ce a refuzat.

Juriul unui tribunal federal din Washington a deliberat vineri timp de mai puţin de trei ore şi l-a găsit vinovat pe Steve Bannon, 68 de ani, de cele două capete de acuzare împotriva lui.


Pedeapsa va fi stabilită ulterior. El riscă între o lună şi un an de închisoare pentru fiecare cap de acuzare.

Comisia de anchetă parlamentară privind asaltul asupra Capitoliului a dorit să afle natura schimburilor dintre Steve Bannon şi Donald Trump din zilele premergătoare zilei de 6 ianuarie.

Parlamentarii l-au citat pe Steve Bannon să depună mărturie şi să prezinte documente. El a refuzat, invocând dreptul preşedinţilor de a păstra secrete anumite conversaţii, fapt pentru care a fost acuzat de “obstrucţionare a prerogativelor de anchetă ale Congresului”.

La deschiderea dezbaterilor, marţi, procuroarea Amanda Vaughn l-a acuzat pe Steve Bannon că se crede “mai presus de lege”. La rândul său, avocatul lui Steve Bannon a denunţat urmărirea în justiţie ca fiind de natură politică.

Sursa – Agerpres

De același autor

Related Articles