Statele Unite ale Americii reiau relaţiile diplomatice cu Cuba

sua

Statele Unite vor relua relaţiile diplomatice cu Cuba şi vor relaxa embargoul impus acestei ţări. Relaţiile dintre cele două ţări fuseseră întrerupte în 1961.

Decizia, catalogată de Casa Albă drept istorică, a fost luată după ce ambele ţări au eliberat persoane care fuseseră condamnate la închisoare pentru spionaj.

După 18 luni de negocieri secrete americano-cubaneze, care au fost găzduite de Canada şi de Vatican, preşedintele Obama a anunţat că va înlătura unul dintre ultimele vestigii ale războiului rece.

SUA şi Cuba vor începe convorbirile pentru reluarea deplină a relaţiilor diplomatice, pentru prima dată într-o jumătate de secol de la revoluţia cubaneză, care l-a adus la putere pe Fidel Castro.

Într-o scrisoare a sa Papa Francisc le-a cerut preşedinţilor Barack Obama şi Raul Castro să găsească un teren comun pentru negiocieri.

Cele două părţi au avut o ultimă întâlnire în toamnă, la Sfântul Scaun, iar marţi, preşedinţii americani şi cubanezi au avut o convorbire prin care, probabil, au stabilit anunţarea simultană la Washington şi Hava a istoricii decizii.

Anunţul preşedintelui Obama a venit după ce Cuba l-a eliberat, după cinci ani de închisoare pe /antreprenorul/ american în domeniul asistenţei umanitare Alan Gross.

“Prin aceste schimbări vrem să creăm mai multe oportunităţi pentru cubanezi şi americani şi să începem un nou capitol al naţiunilor de pe continentele americane. A fost o istorie complicată între SUA şi Cuba”, a spus Barack Obama.

“Relaţia complicată” la care se referea Barack Obama include o tentativă eşuare de invadare a Cubei, de către opoziţia sprijinită de CIA, în 1961, şi criza rachetelor cubaneze, din 1962, când lumea a fost la un pas de război nuclear după ce Havana a acceptat să găzduiască pe teritoriul său rachete nucleare sovietice.

Poziţia intransigentă adoptată de Statele Unite faţă de Cuba, a cărei economie este puternic afectată de embargoul american, a fost criticată de ţări din America Latină şi din Caraibe.

Relaţiile cu Havana reprezintă o miză importantă pentru mulţi politicieni americani şi datorită influenţei pe care o are importanta comunitate cubaneză din Statele Unite.

Sursa: RRA

De același autor

Related Articles