Stare de urgenţă din cauza caniculei în cinci din cele 20 de regiuni ale Italiei

În cinci din cele 20 de regiuni ale Italiei a fost decretată stare de urgenţă din cauza caniculei şi a secetei prelungite. Pagubele produse de acestea la nivel naţional, în agricultură, sunt estimate la 3 miliarde de euro.

După săptămâni de caniculă record, agricultură în colaps şi râuri secate, Guvernul de la Roma a oficializat în sfârşit starea de urgenţă, în vederea unui decret ad-hoc, cu numirea unei comisar extraordinar şi demararea primelor proceduri de combatere a secetei în Italia.

Astfel, pentru a face faţă crizei de apă din cinci regiuni – Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Piemonte şi Veneto – a fost alocată o sumă totală de aproximativ 36,5 milioane de euro. Potrivit datelor furnizate de Asociaţia Întreprinzătorilor din Agricultură Coldiretti, în regiunile afectate de starea de srgenţă există aproximativ 270.000 de ferme. O capitală a industriei agro-alimentare care riscă să dispară sub loviturile secetei, cu pagube care au depăşit deja 3 miliarde de euro – atrage atenţia preşedintele Coldiretti, Ettore Prandini, care relansează proiectul realizat împreună cu Asociaţia Naţională de Recuperare a Terenurilor de creare a unei reţele de bazine de acumulare, adevărate iazuri pentru a colecta 50% din apa de ploaie, dar pentru a face acest lucru – mai explică Prandini – este necesar ca problema să fie tratată ca atare şi anume ca o adevărată urgenţă naţională.

De același autor

Related Articles