În Spania, Partidul Socialist a câştigat alegerile parlamentare cu aproape şapte milioane de voturi, dar va reuşi să îşi asigure guvernarea doar cu sprijinul altor formaţiuni.

Formaţiunea Vox, de extremă dreapta, intră în congres cu 24 de mandate. Partidul Socialist a câștigat alegerile de ieri cu 28% din voturi.

Astfel, socialiștii pot alcătui un guvern, dar pentru a-şi asigura stabilitatea, au nevoie de o alianță cu partidul Podemos, iar pentru învestirea lui Pedro Sanchez în funcția de premier, de abținerea naționaliștilor de la partidele catalane.

Podemos obține 42 de mandate, cu aproape 30 mai puține decât în legislatura anterioară. Cea mai dureroasă înfrângere o suferă conservatorii de la Partidul Popular, conduși de Pablo Casado.

Aceștia au pierdut mai mult de jumătate din mandatele pe care le-au avut în legislatura precedentă.

Liberalii de la Ciudadanos urcă de la 32 la 58 de mandate, iar Vox, partidul de extremă dreaptă, intră în parlamentul național cu 24 de fotolii de deputat.

Secesioniştii de la Stânga Republicană Catalană obțin şi ei 15 locuri, fiind partidul catalan cu cea mai mare reprezentare în Parlamentul de la Madrid. Participarea la vot a fost istorică, de 75%.

Sursa: Radio România Actualități