Spania comemorează victimele atentatelor teroriste din 11 martie 2004

(FILES) Photo taken 11 March 2004 of emergency services at the scene of the Madrid train bombing disaster. The trial begins 15 February 2004 of 29 mostly Moroccan suspects for the Madrid train bomb attacks in March 2004, which killed 191 people and injured 1,824 in the worst terror strike Spain has ever known. AFP PHOTO/CHRISTOPHE SIMON

Spania comemorează, astăzi, victimele atentatelor teroriste care au avut loc la Madrid, la 11 martie 2004.

Atacurile de atunci, revendicate de Al-Qaeda, au dus la retragerea forţelor spaniole din Irak.

Asociaţiile victimelor şi autorităţile vor depune coroane de flori şi vor păstra un moment de reculegere în gările Atocha, Santa Eugenia şi El Pozo, unde au explodat trenurile şi unde au aproape 200 de persoane au murit. Alte 1.800 au fost rănite în urma celui mai mare atentat jihadist de pe teritoriul Europei.

Ieri, Ambasada României în Spania a comemorat victimele cu o slujbă de pomenire şi cu depunerea unei jerbe la placa de pe sediul instituţiei.

După 13 ani, unul dintre autorii intelectuali ai antentatelor Youssef Belhadj a fost eliberat şi expulzat din Spania în Maroc unde urmează să fie judecat pentru organizarea unui atentat comis în ţara sa natală înainte de 11 martie 2004. Belhadj a fost arestat în Belgia, la un an după atentatele din Madrid, şi a fost identificat ca purtătorul de cuvânt al organizaţiei teroriste Al-Qaeda în Europa.

Atentatele din 11 martie de la Madrid au fost provocate de 10 bombe plasate în patru trenuri personale care fac legătura între capitală şi oraşele din jurul ei.

foto Mediafax