Rusia „nu poate fi şantajată cu sancţiuni”

Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a folosit de argumentul puterii nucleare pentru a atrage atenţia Statelor Unite că Rusia nu poate fi şantajată cu sancţiuni.

Într-un interviu pentru presa sârbă, înaintea vizitei de azi la Belgrad, Putin a amintit de riscurile la care este expusă stabilitatea strategică prin altercaţia între puterile nucleare majore.

Preşedintele rus a hotărât să înăsprească mesajul în ajunul discuţiilor cu liderul ucrainean Petro Poroşenko, prilejuite de summitul Asia-Europa de la Milano.

În interviul acordat publicaţiei sârbe „Politika”, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat un avertisment puternic asupra riscurilor globale pe care le comportă degradarea relaţiilor ruso-occidentale, în primul rând a celor ruso-americane, ca urmare a crizei ucrainene şi a sancţiunilor.

Încercările de a şantaja Rusia, „o imprudenţă”

Preşedintele rus a numit ostilă actuala abordare de către Statele Unite a relaţiilor cu Rusia.

Ca exemple, el a menţionat sancţiunile economice şi suspendarea cooperării întro serie întreagă de domenii, inclusiv în combaterea terorismului, dar şi acuzaţiile că Moscova ar fi provocat criza ucraineană.

Putin a menţionat, de asemenea, declaraţiile preşedintelui american Barack Obama care, în discursul său la ONU, a inclus agresiunea rusă în Europa pe lista principalelor pericole la adresa omenirii, alături de febra Ebola şi Statul Islamic.

Sperăm ca partenerii noştri realizează imprudenţa încercărilor de a şantaja Rusia şi îşi vor reaminti de urmările pe care le poartă în sine pentru stabilitatea strategică, ruptura dintre marile puteri nucleare – a subliniat liderul rus.

El a menţionat totodată că Moscova este gata pentru o cooperare constructivă, dar bazată pe principiile egalităţii şi luării în consideraţie a intereselor reciproce.

Sursa: RRA

De același autor

Related Articles