Republica separatistă transnistrenă doreşte alipirea la Federaţia Rusă

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sovietul suprem al auto-proclamatei republici separatiste transnistrene a decis să îi ceară preşedintelui rus Vladimir Putin, să recunoască independenţa regiunii şi să accepte ulterior alipirea acesteia la Federaţia Rusă.

Guvernul de la Chişinău consideră demersul Tiraspolului legat de recunoaşterea independenţei Transnistriei şi încorporarea ulterioară a acesteia în Federaţia Rusă drept o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Premierul Iurie Leancă a anunţat că va cere Federaţiei Ruse să aibă o reacţie promptă la apelul Tiraspolului, în conformitate cu normele dreptului internaţional.

Potrivit premierului Iurie Leancă, Tiraspolul ignoră realitatea că toţi actorii internaţionali implicaţi în reglementarea conflictului transnistrean în formatul 5+2 recunosc Transnistria doar în componenţa Republicii Moldova.

Demersul de astăzi reprezintă o acţiune unilaterală şi categoric contraproductivă, a precizat Iurie Leancă.

“Singura cale de identificare a unei soluţii finale şi viabile pentru conflictul transnistrean este continuarea dialogului politic fără precondiţii, în cadrul tuturor mecanismelor existente de negociere”, spune Iurie Leancă.

În numele guvernului, Iurie Leancă a chemat partenerii internaţionali să întreprindă eforturi coordonate în vederea avansării procedului de reglementare a conflictului, prin elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, bazat pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

În încheierea declaraţiei sale, premierul a anunţat că guvernul pe care îl conduce va face un apel către partenerii din Federaţia Rusă, să vină cu o reacţie promptă, în deplină conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional.

Sursa foto: global-travel-info.com

De același autor

Related Articles