Republica Cehă/Atac armat la universitate: 14 morţi şi 25 de răniţi

Un bărbat înarmat, în vârstă de 24 de ani, a ucis 14 persoane, joi, la prestigioasa Universitate Carolină din Praga, înainte de a fi găsit mort la faţa locului de către poliţie, au anunţat autorităţile care au exclus pista „terorismului internaţional”, scrie AFP.

Un bilanţ anterior, care raportase 15 morţi, a fost revizuit în scădere seara de şeful poliţiei, Martin Vondrasek, care a declarat presei: „În prezent, pot confirma că au fost 14 victime ale acestei crime oribile şi 25 răniţi, dintre care zece grav”.

Actul de violenţă, care a avut loc în centrul istoric al capitalei cehe, a provocat o intervenţie masivă a poliţiei puternic înarmate. Atacul armat a început la Facultatea de arte, situată în apropierea unor importante obiective turistice precum Podul Carol din secolul al XIV-lea.

„Nu există niciun indiciu că această crimă este legată de terorismul internaţional”, a declarat presei ministrul ceh de interne, Vit Rakusan.

Vondrasek a informat presa că poliţia a început să-l caute pe viitorul agresor chiar înainte de atacul armat, după ce tatăl său a fost găsit mort în satul Hostoun, la vest de Praga.

Trăgătorul „a plecat la Praga spunând că vrea să se sinucidă”, a spus Vondrasek.

Poliţiştii au controlat mai întâi clădirea Facultăţii de arte unde criminalul trebuia să asiste la un curs, dar acesta din urmă a mers într-o altă clădire, aflată în apropiere, iar poliţia nu l-a găsit la timp.

„La 13.59 GMT, am avut primele informaţii despre atacul armat”, a mai declarat Vondrasek, adăugând că unitatea de intervenţie rapidă a sosit la faţa locului în 12 minute.

„La 14.20 GMT, agenţii care participau la operaţiune ne-au spus despre corpul nemişcat al trăgatorului”, a precizat el, adăugând că, potrivit unor informaţii neconfirmate, acesta s-a sinucis.

Citând o anchetă pe reţelele sociale, Vondrasek a subliniat că agresorul s-a inspirat dintr-un „caz similar care a avut loc în Rusia în această toamnă”. El a precizat că niciun poliţist nu a fost rănit.

***ORA 18:11 Republica Cehă/Atac armat la universitate: Cel puţin zece morţi şi 30 de răniţi

Unsprezece persoane, inclusiv atacatorul, au murit joi în gravul incident armat de la Universitatea Carolină din Praga, au anunţat serviciile de urgenţă, citate de Reuters şi AFP.

Cel puţin alte 30 de persoane au fost rănite, între care nouă sunt în stare gravă.

Un bărbat a deschis focul joi la începutul după-amiezii la Facultatea de arte a universităţii, înainte de a fi „eliminat” de poliţie.

Premierul Petr Fiala şi-a anulat o vizită pe care urma să o facă în estul ţării şi se află în drum spre Praga.

Incidentele armate sunt relativ rare în Republica Cehă, dar în decembrie 2019 un bărbat a împuşcat mortal şase oameni la un spital din oraşul Ostrava (est), înainte de a se sinucide, iar în 2015 un alt bărbat a împuşcat mortal opt oameni şi s-a sinucis, la un local din Uhersky Brod (sud-est).

https://www.agerpres.ro/mondorama/2023/12/21/update-republica-ceha-atac-armat-la-universitate-14-morti-si-25-de-raniti-politia–1223497

Cele mai citite

Related Articles