Recep Tayyp Erdogan, reales la preşedinţia Turciei

48

În Turcia, preşedintele Recep Tayyp Erdogan, a obţinut peste 50% dintre voturile exprimate, ieri, în primul tur al alegerilor prezidenţiale anticipate, primele după modificarea anul trecuţ prin referendum a constituţiei.

Potrivit agenţiei oficiale Anadolu, după numărarea a 99% dintre buletine, el a obţinut 52,5% dintre voturi, iar principalul său adversar, social-democratul Muharrem Ince, 30,7 procente.

Dacă Recep Tayyip Erdogan păstrează majoritatea absolută, el este câştigător din primul tur.

În paralel au avut loc şi alegeri parlamentare, la care partidul lui Erdogan, Dreptate şi Justiţie, şi aliaţii săi au primit 53,61% dintre voturile exprimate, iar coaliţia de opoziţie 34 de procente.

Opoziţia contestă rezultatele parţiale şi vorbeşte despre fraude în special în sud-estul ţării, zonă populată majoritar de kurzi.

Scrutinul de ieri din Turcia îi conferă lui Recep Tayyip Erdogan puterea absolută.

Preşedintele ţării va prelua şi atribuţiile premierului.

Odată cu acest scrutin, Turcia nu va mai avea premier, iar puterea executivă va fi aproape exclusiv în mâinile preşedintelui.

Erdogan a promis turcilor că numai aşa va putea redresa economia ţării, în condiţiile în care lira turcească s-a devalorizat cu 20% faţă de dolar numai anul acesta.

Turiştii occidentali nu mai aleg Turcia, iar problema kurdă este mai acută decât oricând, după ce preşedintele a renunţat la planul de acum câţiva ani de a realiza o reconciliere istorică.

Între timp, Turcia a asjuns să aibă cele mai tensionate relaţii din ultimii ani cu aliaţii săi din NATO, s-a apropiat puternic de Rusia, până la punctul în care riscă să nu mai primească avioane americane F35 pentru că vrea sisteme antiaeriene ruseşti S 400 şi a renunţat de facto să mai facă paşi pentru a îndeplini criteriile de aderare la UE.

În pluş potrivit Consiliului Europei şi Parlamentului European, Turcia lui Erdogan nu mai este un spaţiu de liberă exprimare, cu zeci de mii de oameni arestaţi pentru că nu aderă la politicile partidului la putere, condus de preşedinte, iar presa independentă, societatea civilă şi organizaţiile neguvernamentale au fost aproape total reduse la tăcere.

RRA