Raport publicat de economiştii britanici

Marea Britanie ar putea pierde 3% din Produsul Intern Brut, chiar şi în contextul în care guvernul şi opoziţia ar ajunge la un acord privind rămânerea ţării în uniunea vamală după Brexit. Este concluzia unui raport publicat joi, 9 mai 2019, de economiştii britanici, conform RRA.

Autorii raportului publicat de Instititul Naţional pentru Studii Economice şi Sociale consideră că varianta de Brexiţ care presupune rămânerea în uniunea vamală, tot ar însemna impunerea unor bariere în domeniul serviciilor şi al investiţiilor care vor afecta productivitatea. Estimările arată că, într-un asemenea scenariu, economia britanică va fi cu trei procente mai mică decât situa?ia în care Brexitul nu s-ar petrecere deloc, ceea ce înseamnă că fiecare locuitor va pierde aproximativ 800 de lire sterline din venitul anual.

În cazul unui Brexit fără niciun acord, Marea Britaniei ar pierde şase procente din Produsul Intern Bruţ o economie mai mică şi un nivel mai scăzut al imigraţiei nete, se mai arată în raportul, înseamnă şi venituri mai mici pentru bugetele din care se plătesc serviciile publice.

Astfel, după 10 ani de la ieşirea din Uniunea Europeană se estimează că încasările din taxe vor fi mai mici cu 26 de miliarde de lire sterline anual. Este de aşteptat ca principalele sectoare afectate de un Brexit care va implica o uniune vamală să fie cel financiar şi cel al serviciilor localizate în Londra şi în jurul altor mari oraşe.

sursa RRA

foto Graeme Maclean, https://commons.wikimedia.org/