Racheta căzută în Polonia: Rusia “n-are nimic de a face cu incidentul”, anunţă Kremlinul

Kremlinul a salutat miercuri ‘reţinerea’ manifestată de SUA în cazul rachetei căzute în ajun în Polonia, asigurând că Rusia ‘n-are nimic de a face cu acest incident’, care a suscitat o exacerbare a tensiunilor, relatează France Presse.

În speţă ar trebui remarcată reacţia plină de reţinere şi mai profesionistă a părţii americane’, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, denunţând ‘isteria’ unor ‘înalţi responsabili din multe ţări care au făcut declaraţii fără să aibă o idee precisă despre ceea ce a provocat’ explozia în Polonia.

Rusia nu are nimic de a face cu incidentul care s-a produs în Polonia‘, a insistat Peskov, la fel ca alţi responsabili ruşi, care au dezminţit foarte repede orice implicare rusă după primele informaţii apărute marţi seara cu privire la un proiectil căzut în Polonia vecină Ucrainei.

Această rachetă s-a abătut asupra unui sat din apropierea frontierei ucrainene, Przewodow, făcând doi morţi.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a subliniat că în acest stadiu nu există ‘nicio probă fără echivoc’ cu privire la cine se află la originea tirului, adăugând totuşi că este vorba ‘foarte probabil de o rachetă de fabricaţie rusească’.

La rândul său, preşedintele american Joe Biden a apreciat ca ‘puţin probabil’ ca racheta să fi fost ‘lansată’ de pe teritoriul Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a comunicat miercuri că loviturile masive efectuate în ajun de către Rusia împotriva Ucrainei nu au lovit decât teritoriul ucrainean, la o ‘distanţă mai mare de 35 km de frontiera ucraineano-poloneză’.

Ministerul rus a afirmat, între altele, că ‘specialiştii’ săi au analizat fotografiile cu fragmentele descoperite în Polonia, concluzionând că acestea aparţineau unei ‘rachete ghidate antiaeriene provenind de la sistemul de apărare antiaerian S-300 al forţelor armate ucrainene’.

Fotografiile publicate în seara zilei de 15 noiembrie în Polonia cu fragmentele găsite în satul Przewodow au fost identificate fără echivoc de către specialişti din industria de apărare rusă ca fiind elemente ale unei rachete antiaeriene ghidate ale sistemului de apărare antiaeriană S-300 al forţelor aeriene ucrainene’, indică Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de Reuters.

Acest tip de rachetă se află deopotrivă în dotarea forţelor ruse şi a celor ucrainene.

Nu este posibilă verificarea independentă a acestor declaraţii deocamdată, notează AFP.

Deşi a primit mult armament occidental de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, armata Kievului este dotată în mare cu echipamente de fabricaţie rusă sau sovietică.

La sfârşitul lunii octombrie, fragmentele unei rachete ruseşti doborâte de forţele ucrainene au căzut deasupra unei localităţi din Republica Moldova, o altă ţară vecină Ucrainei, fără să facă victime.

Rusia a efectuat mai multe bombardamente în ultimele luni în apropierea frontierei poloneze, în special asupra regiunii ucrainene Liov (Lviv). Această regiune a fost supusă bombardamentelor şi marţi.

În acelaşi timp, armata rusă a comunicat miercuri că a distrus toate ţintele lovite în urmă cu o zi în Ucraina, indicând că a vizat comandamentul militar ucrainean şi infrastructuri energetice, potrivit AFP.

Obiectivul a fost atins, rachetele au lovit cu precizie ţintele identificate, toate aceste situri au fost distruse’, a indicat Ministerul rus al Apărării, susţinând că a vizat ‘sistemul de comandă militar al Ucrainei şi instalaţiile energetice aferente‘.

Totodată, Ministerul rus al Apărării susţine că nu a fost efectuată nicio lovitură cu rachete asupra Kievului şi că distrugerile constatate în capitala ucraineană au fost provocate de apărarea antiaeriană ucraineană.

‘Toate distrugerile din cartierele rezidenţiale ale capitalei ucrainene sunt rezultatul direct al căderii şi autodistrugerii rachetelor antiaeriene lansate de forţele ucrainene’, precizează ministerul rus într-un comunicat, citat de AFP.

Mai multe imobile din Kiev au fost lovite în urma bombardamentelor din urmă cu o zi.

Moscova neagă sistematic că loveşte obiective civile în Ucraina, dând vina de cele mai multe ori pe sistemele antiaeriene ucrainene sau acuzând Kiev de înscenarea distrugerilor.

Loviturile masive de marţi intervin după o nouă şi umilitoare retragere rusă. Rusia, sub presiunea contraofensivei ucrainene, a abandonat la 11 noiembrie nordul regiunii Herson (sud), a cărei anexare o revendică în continuare.

Aceste bombardamente au privat circa 10 milioane de ucraineni de electricitate marţi, potrivit Kievului.

Rusia este acuzată că vizează în mod deliberat infrastructurile civile în Ucraina odată cu apropierea iernii pentru a submina hotărârea ucrainenilor de a rezista ofensivei sale militare, mai notează AFP.

De același autor

Related Articles