Qatarul va răspunde pretenţiilor mai multor vecini din Golful Persic

Ministerul de Externe al Qatarului a anunţat că un răspuns oficial, cu privire la lista pretenţiilor înaintate de o serie de state arabe, va fi prezentat în cursul zilei de luni, 3 iulie, emirului din Kuweiţ principalul mediator în cadrul celei mai grave crize din Golful Persic din ultimele decenii.

Scrisoarea, formulată de emirului Qatarului, va fi transmisă în cursul zilei de ministrul de externe al acestei ţări. Săptămâna trecută, ministrul de externe al Qatarului declarase că lista cu aceste pretenţii „a fost formulată tocmai pentru a putea fi respinsă”, adăugând că ţara sa doreşte să se angajeze într-un dialog, dar în condiţii adecvate.

Corespondentul BBC notează că luna trecută, patru state arabe, printre care Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, au impus vecinului lor din Golf nişte sancţiuni economice şi diplomatice fără precedenţ acuzându-l că promovează extremismul şi finanţează o serie de organizaţi teroriste – acuzaţii pe care Qatarul le respinge.

Ulterior, cele patru state au transmis o listă cu 13 pretenţii, printre care închiderea postului de televiziune Al-Jazeera, finanţat de Qatar, şi slăbirea reaţiilor cu Iranul. Termenul-limită acordat Qatarului de cele patru state arabe pentru a răspunde pretenţiilor lor a fost amânat pentru ziua de marţi.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a vorbit cu liderii din Qatar şi din Arabia Saudită, declarându-se îngrijorat de aceste dispute. El a subliniat totodată necesitatea încetării finanţării organizaţiilor teroriste. RRA

De același autor

Related Articles