Protestele românilor în presa internațională

Situația din România și momentele impresionante din Piața Victoriei au ajuns zi de zi în presa internaționala, însă New York Times a publicat chiar un articol în limba română despre modul în care oamenii luptă pentru democrație și împotriva corupției.

Palko Karasz, autorul articolului, a explicat, într-un interviu acordat Paginademedia.ro, cum de a ajuns prestigiosul ziar american să publice un articol în limba română. Articolul a fost publicat sub titlul „În România, tentaculele corupției cuprind viața de zi cu zi” și conținea mărturii ale românilor despre corupție, obținute în urma unei campanii lansate de New York Times – „Ai experimentat corupția din România? Spune-ne povestea ta”.

Palko Karasz, digital editor la The New York Times, a declarat că „România a fost un subiect important în ultimele săptămâni”.

„Eram în fața unei tinere democrații din Uniunea Europeană în care probleme precum justiția, corupția și statul de drept au motivat sute de mii de oameni să iasă în stradă și să-si exprime indignarea. Protestele au ajuns să fie un subiect de interes deosebit atât în publicații din România, cât și în alte țări. Imaginile puternice de pe rețelele sociale au întărit atenția”, a precizat el.

Jurnalistul a spus că New York Times a avut șansa de a asculta poveștile oamenilor „care ne-au scris din toata țara și să le transmitem publicului nostru internațional”.

Întrebat cum a pornit campania „Ai experimentat corupția din România? Spune-ne povestea ta”, lansată de New York Times pe 1 februarie, imediat după ce au început protestele față de controversata ordonanță 13, Karasz a spus că „mai mult decât o campanie, eu aș numi proiectul un apel la mărturii din partea românilor”.

„Ideea a fost să invităm românii să ne povestească cum le afectează corupâia viața de zi cu zi și să arătăm problema prin cuvintele oamenilor”, a menționat el.

De același autor

Related Articles