sursa foto: Euronews
sursa foto: Euronews

O manifestaţie contra sărăciei şi şomajului a luat o turnură violentă astăzi la Tuzla (în nord-estul Bosniei), unde protestatarii au pătruns în sediul administraţiei cantonale pe care l-au vandalizat şi incendiat, transmite AFP, citată de Agerpres. Circa o sută de tineri cu cagule purtând însemne ale echipei locale de fotbal au pătruns în imobil, unde au distrus piese de mobilier şi au aruncat televizoare pe geam. Peste 5.000 de manifestanţi prezenţi la aceste scene aplaudau. Mai multe sute de poliţişti s-au repliat la circa o sută de metri distanţă, unde au format un cordon în jurul unui imobil care găzduieşte serviciile de urgenţă ale oraşului. Flăcări, însoţite de un fum gros şi negru, erau vizibile la primul etaj al clădirii-turn cu zece etaje. Protestatarii din interiorul imobilului îi împiedicau pe pompieri să stingă flăcările.

Unul dintre liderii manifestanţilor, Aldin Siranovic, a declarat că mulţimea vrea demisia guvernului local. „Ne fură de 25 de ani şi ne ruinează viitorul. Vrem să plece”, a subliniat el în faţa mulţimii. Este vorba despre o manifestaţie de o amploare fără precedent în această fostă republică iugoslavă de la sfârşitul războiului intercomunitar din 1992-1995 şi până acum. Protestele ilustrează exasperarea populaţiei în faţa unei clase politice căzute victimă unor dispute interminabile între politicieni incapabili să redreseze o economie aflată într-o stare deplorabilă, notează AFP.

„Revolta cetăţenilor!”, a titrat astăzi pe prima pagină Dnevni Avaz, principalul cotidian local. „Primăvara bosniacă!”, a afirmat şi cotidianul Oslobodjenje. Măcinată de o corupţie endemică, această mică ţară balcanică de 3,8 milioane de locuitori este printre cele mai sărace din Europa. Şomajul afectează 44% din populaţia activă, dar Banca Centrală estimează numărul persoanelor fără loc de muncă la 27,5%, dat fiind faptul că mulţi lucrează la negru.

Sursa: Agerpres