Propunerea Bruxelles-ului pentru fermieri: 7% din suprafața cultivată să fie fără pesticide

Comisia Europeană a propus, oficial, miercuri, o soluție pentru fermierii care au ieșit în stradă în întreaga Europă din cauză că sunt obligați prin politica de mediu Green Deal (Pactul Verde) să lase 4% din teren pârloagă. Comisia propune acum ca ca 7% din suprafața cultivată să fie fără pesticide, scrie economedia.ro

Pentru a primi sprijin prin politica agricolă comună (PAC), agricultorii trebuie să respecte un set de standarde benefice pentru mediu și climă. Acest principiu de condiționalitate se aplică la aproape 90% din suprafața agricolă utilizată în UE. Un standard prevede, printre altele, alocarea unei cote minime de teren arabil pentru zonele sau elementele neproductive. Astfel, fermierii sunt obligați prin acest standard să mențină terenul în repaus sau neproductiv pe 4% din terenul lor arabil.

Acum, Comisia propune, în locul acestui standard, ca fermierii să cultive 7% din suprafața fermei cu plante fixatoare de azot sau culturi intermediare (succesive), dar fără pesticide pentru un impact pozitiv pentru biodiversitate.

Aceasta presupune ca pentru cultura inițială/principală (grâu sau porumb), fermierul poate utiliza pesticide, dar pentru cultura succesivă (de exemplu furaje), nu trebuie să utilizeze pesticide; cu alte cuvinte, în 2024 fiecare fermă trebuie să nu utilizeze pe 7% din suprafața fermei pesticide pentru o anumită cultură, indiferent în care perioadă a anului.

Mai tehnic, agricultorii din UE care cultivă culturi care fixează azotul (cum ar fi linte, mazăre sau fasole) și/sau culturi intermediare pe 7% din terenul lor arabil îndeplinesc cerința. Culturile intermediare sunt plante care cresc între două culturi principale. Aceste culturi pot servi ca furaje pentru animale sau ca îngrășământ verde. Utilizarea culturilor care fixează azotul și a culturilor secundare aduce o serie de beneficii de mediu pentru sănătatea solului, inclusiv pentru biodiversitatea solului și pentru limitarea levigării nutrienților. Culturile trebuie să fie cultivate fără produse fitosanitare pentru a menține ambiția de mediu a PAC.

Regulile se vor aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2024, timp de un an.

În plus, pentru a veni în sprijinul fermierilor cu această decizie cât mai repede posibil, Comisia nu propune modificarea regulamentului de bază (nr. 2115/2021) ci adoptarea unui regulament de implementare al Comisiei Europene, cu consultarea statelor membre, prin vot (comitologie), care se poate face mult mai rapid și care va permite astfel fermierilor să-și programeze planul de culturi corespunzător imediat.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Fermierii sunt coloana vertebrală a securității alimentare a UE și inima zonelor noastre rurale. Angajamentul de durată al Comisiei se concretizează prin bugetul politicii agricole comune, în valoare de 386,7 miliarde EUR, care contribuie la stabilizarea veniturilor agricultorilor europeni, recompensând în același timp eforturile acestora în ceea ce privește clima și durabilitatea. Măsura de astăzi oferă fermierilor o flexibilitate suplimentară într-un moment în care aceștia se confruntă cu provocări multiple. Vom continua să colaborăm cu fermierii noștri pentru a ne asigura că PAC găsește echilibrul corect între a răspunde nevoilor lor și a continua să ofere bunuri publice pentru cetățenii noștri”.

Mii de fermieri din România, Franța, Germania, Olanda și alte state membre UE au ieșit în stradă la acest început de an pentru a protesta față de politicile dure de mediu ale Comisiei Europene, politici care duc la pierderi financiare însemnate pentru fermieri.

Cele mai citite

Related Articles