Produsele din plastic de unică folosință vor fi interzise din 2021

Produsele din plastic de unică folosință precum tacâmuri sau paie vor fi interzise din 2021. De asemenea, va trebui atins obiectivul de colectare de 90% pentru sticle de plastic până în 2029. Acestea sunt doar câteva din deciziile Parlametului European.
Eurodeputații au aprobat interzicerea din 2021 a produselor din plastic de unică folosință precum farfurii, tacâmuri sau paie.Parlamentul a votat cu 560 de voturi pentru, 35 împotrivă și 28 de abțineri acordul convenit cu miniștrii UE.

Următoarele produse vor fi interzise în UE din 2021:
• Tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare) • Farfurii din plastic de unică folosință • Paie din plastic • Bețișoare de urechi din plastic • Bețișoare din plastic pentru baloane • Produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat
Nou obiectiv de reciclare și responsabilitate crescută pentru producători

Statele membre vor trebui să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticle din plastic până în 2029 și un obiectiv de 25% de conținut reciclat pentru sticlele de plastic până cel târziu 2025, ce va crește până la 30% în 2030.

Mai mult, textul consolidează principiul „poluatorul plătește”, mai ales pentru tutun, prin introducerea răspunderii extinse a producătorilor. Acest concept se va aplica și în cazul echipamentelor de pescuit pentru a se asigura că producătorii, nu pescarii, sunt cei care preiau costurile colectării năvoadelor pierdute în ape.

Reglementările prevăd de asemenea obligativitatea etichetării cu privire la impactul negativ asupra mediului al aruncării pe stradă a filtrelor de țigări de plastic, precum și a paharelor de plastic sau a șervețelelor umede.

Mai mult de 80% din deșeurile marile sunt din plastic. Produsele vizate de această legislație constituie 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din întreaga lume. Urme de plastic sunt găsite în organismele marine precum broaște țestoase, foci, balene si păsări, dar și în pește și fructe de mare, de aici fiind prezente în lanțul alimentar uman.

De același autor

Related Articles