Mult aşteptata întâlnire dintre preşedinţii Statelor Unite şi Federaţiei Ruse a avut loc ieri la Hamburg, în Germania, unde Donald Trump şi Vladimir Putin participă la Summitul G 20 al celor mai dezvoltate ţări.

Este prima întrevedere a celor doi de la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, iar declaraţiile făcute lasă să se întrevadă doar încântare. Între timp, în pofida protestelor violente continuă reuniunea propriu-zisă G20, la care iau parte 19 şefi de stat şi de guvern şi doi reprezentanţi ai Uniunii Europene.

În Hamburg, continuă ciocnirile între forţele de ordine şi demonstranţi. Din cauza situaţiei, pe alocuri scăpate de sub control, poliţia din Hamburg a cerut astăzi, după-amiază, ajutorul colegilor din alte landuri germane, astfel încât 600 de poliţişti au ajuns în oraş.

În mai mult locuri din oraş, extremişti mascaţi au incendiat autoturisme şi vandalizat magazine. Pompierii din oraşul Hanseatic au intervenit în aproximativ 200 de cazuri pentru stingerea unor incendii.

Din cauza haosului din oraş, poliţia germană a refuzat să dea undă verde deplasării primei doamne a Americii, Melania Trump, către portul din oraş pe care urma să-l viziteze. Timp de mai multe ore, soţia preşedintelui american nu a avut autorizaţie să părăsească locuinţa.

În oraş au loc, însă, şi proteste paşnice împotriva reuniunii G20. Cancelara germană a declarat ieri, că întreaga omenire aşteaptă soluţii din partea grupului G20 şi a reiterat importanţa globalizării şi a principiilor liberale în comerţul global.

„Soluţii nu pot apărea decât dacă suntem deschişi unii faţă de ceilalţi” – a spus Angela Merkel.
RRA