Preţurile la zahăr în UE sunt în creştere pe măsură ce piaţa regională se restructurează

Preţurile spot la zahăr în Uniunea Europeană au început să îşi revină de la minimele istorice înregistrate anul trecut, în timp ce preţurile mondiale stagnează, ceea ce determină o accelerare a importurilor în una din puţinele regiuni ale lumii unde producţia scade, conform Agerpres.

Piaţa zahărului din UE trece printr-un proces de restructurare, cel mai mare producător european, grupul german, Suedzucker, intenţionând să închidă cinci fabrici în următorul sezon, pentru a contracara supraproducţia de zahăr care a crescut în sezonul 2017/2018, după ce UE a eliminat cotele de producţie şi export.

Potrivit datelor furnizate de S&P Global Platts, la finele lunii martie preţurile spot la zahăr în UE erau de 422 de euro pe tonă, în timp ce preţurile globale la bursa ICE sunt în prezent la aproximativ 330 de dolari pe tonă.

Creşterea preţurilor spot în UE nu este inclusă în datele oficiale publicate de Comisia Europeană, potrivit cărora la finele lunii ianuarie preţul mediu era de 312 euro pe tonă. ‘Preţurile Comisiei suferă unele întârzieri. La conferinţele de specialitate oamenii vorbesc de preţurile scăzute din Europa însă în realitate preţurile şi-au revenit şi vor continua să facă acest lucru’, a declarat John Stansfield, analist la Group Sopex.

Creşterea preţurilor vine după o recoltă slabă în UE, care a lăsat producţia pentru sezonul 2018/19 la aproximativ 18 milioane tone, cu circa trei milioane tone mai puţin decât în sezonul 2017/18. În paralel, datele Comisiei Europene arată că stocurile de zahăr din UE au scăzut la 12,7 milioane tone la finele lunii ianuarie de la 15,2 milioane tone în perioada similară a anului trecut.

Analiştii se aşteaptă ca piaţa mondială a zahărului să înregistreze un deficit de 1,9 milioane tone în sezonul 2019/20, însă având în vedere că deficitul vine după mai mulţi ani de surplus, stocurile sunt suficiente, ceea ce înseamnă că preţurile vor rămâne la un nivel scăzut.