premiul Nobel

Kailash Satyarthi (India) și Malala Yousafzai din Pakistan sunt câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace din acest an, a hotărât Comitetul Nobel la Oslo.

Adolescenta Malala Yousafzai, militanta pentru dreptul la educaţie în vârstă de 17 ani, a primit această distincţie „pentru lupta sa eroică prin care a devenit un simbol al dreptului tinerelor la educaţie”.

Adolescenta pakistaneză a fost împuşcată în cap de talibani, în octombrie 2012, pentru că a militat pentru drepturile fetelor la educaţie.

Malala Yousafzai devine cea mai tânără persoană din istorie care primeşte acest premiu.

Activistul indian pentru drepturile copiiilor, Kailash Satyarthi (60 de ani) „a dat dovadă de un mare curaj personal și a condus demonstrații pașnice militând împotriva exploatării copiilor”, a precizat Comitetul de la Oslo, cel care acordă Nobelul pentru Pace.

„Copii trebuie să meargă la școală și să nu fie exploatați din punct de vedere financiar”, a spus președintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Anul trecut Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a primit premiul Nobel pentru Pace.

Luni, 13 octombrie, va fi acordat Premiul Nobel pentru Economie, singurul care nu a fost instituit de Alfred Nobel, ci de Banca Suediei.

Anul acesta, Premiul Nobel pentru Medicină a fost împărţit de John O’Keefe, May-Britt Moser şi Edvard I. Moser „pentru descoperirea celulelor care compun un sistem de poziţionare din creier”, Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat japonezilor Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura pentru „inventarea LED-urilor care emit lumină albastră”, iar cercetătorii Eric Betzig, Stefan Hell şi William Moerner au primit premiul Nobel pentru chimie pentru descoperirile în domeniul microscopiei de super-rezoluţie. Stefan Hell este cetăţean german, născut în 1962, în România, la Arad.

Academia Regală de Științe din Suedia a a anunțat joi laureatul premiului Nobel pentru Literatură, acesta fiind scriitorul francez Patrick Modiano.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Sursa: RRA