Premierul Viktor Orban afirmă că a cerut o anchetă riguroasă cu privire la accidentul fluvial de la Budapesta

Premierul ungar Viktor Orban a asigurat vineri că a cerut o anchetă riguroasă cu privire la accidentul produs în ajun pe Dunăre, în centrul Budapestei, soldat cu moartea a cel puţin şapte turişti sud-coreeni, transmite Reuters, citată de Agerpres.

E cutremurător. A fost un accident în care pasagerii nu au avut aproape nicio şansă de supravieţuire’, a declarat premierul ungar în intervenţia sa săptămânală pe postul public de radio, transmiţând un mesaj de condoleanţe familiilor victimelor. Am cerut autorităţilor să efectueze o anchetă strictă şi riguroasă‘, a adăugat Orban.

Şefa diplomaţiei sud-coreene, Kang Kyung-wha, a sosit vineri la Budapesta împreună cu o delegaţie oficială şi cu o echipă de salvare şi avea programată o conferinţă de presă cu ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto.

Poliţia ungară a anunţat joi seara arestarea căpitanului ucrainean al navei de croazieră implicate în accident. Nava de croazieră, un vapor de mari dimensiuni, a intrat în coliziune miercuri seara cu nava de agrement pe care se aflau 33 de turişti sud-coreeni şi doi membri ai echipajului unguri, determinând scufundarea acesteia. Şapte sud-coreeni au fost salvaţi, alţi şapte au murit şi 21 de persoane sunt în continuare date dispărute, dar potrivit responsabililor serviciilor de salvare ungare sunt slabe şansele de a mai găsi supravieţuitori.

Operaţiunile de căutare şi recuperarea epavei scufundate sunt îngreunate de nivelul crescut al apelor Dunării, curenţii puternici şi vizibilitatea slabă.