Premierul spaniol, Pedro Sánchez, a convocat alegeri anticipate pentru 28 aprilie

115

Premierul spaniol, socialistul Pedro Sánchez, a convocat alegeri anticipate pentru 28 aprilie. După opt luni de guvernare, şeful executivului socialist a luat această decizie după ce parlametul a respins proiectul de buget.

Şeful guvernului spaniol avea două alternative: să continue să guverneze cu bugetul prelungiţ conceput de conservatorii, sau să nu mai piardă niciun minut şi să meargă înainte, adică să convoace alegeri anticipate. A ales a doua variantă şi a decis în urma şedinţei extraordinare de guvern de astăzi să convoace alegeri pentru 28 aprilie, astfel camerele parlamentului vor fi dizolvate şi campania electorală va coincide cu vacanţa de Paşti.

Pedro Sánchez a făcut un bilanţ al scurtei perioade de guvernare, care a trecut din iunie anul trecut până acum, şi a subliniat că pensiile, salariul minim majorat la 900 de euro pe lună şi creşterea salariilor funcţionarilor sunt garantate.

Alegerile anticipate au loc pe fondul negocierilor eşuate cu partidele catalane pro-independenţă şi al procesului secesioniştilor care au organizat referendumul de independenţă a regiunii Catalonia. În acest senş Pedro Sánchez a precizat că în cadrul Constituţiei şi al legalităţii, dialogul este posibil. Am avut o foaie de parcurs clară – a mai spus Sánchez – dar este nevoie de un buget ca să putem guverna, de aceea spaniolii trebuie să decidă la urne.