Stefan Lofven

Israelul a criticat decizia noului premier suedez, Stefan Lofven, de a recunoaşte fără negocieri între părţi statul palestinian şi l-a convocat pe ambasadorul Suediei pentru explicaţii.

Convocarea ambasadorului Suediei intervine după un discurs în parlamentul de la Stockholm al noului premier al Suediei, Stefan Lofven, care a anunţat că ţara sa va recunoaşte statul palestinian, o decizie salutată de liderul Autorităţii de la Ramallah, Mahmoud Abbas.

Ministerul de Externe de la Ierusalim l-a convocat pentru discuţii pe ambasadorul Suediei în Israel.

În cadrul întrevederii, şeful diplomaţiei israeliene, Avigdor Lieberman, şi-a exprimat regretul pentru anunţul făcut de premierul de la Stockholm, care ar fi trebuit să ştie că niciun act al unei terţe părţi nu va înlocui negocierile directe între Israel şi palestinieni.

Rezolvarea conflictului trebuie să fie în cadrul unei soluţii globale între Israel şi lumea arabă.

Dacă este atât de preocupat de Orientul Mijlociu, noul premier al Suediei ar trebui să se concentreze asupra masacrelor zilnice din Irak şi Siria – a spus Liberman.

Adjunctul ministrului israelian de externe, Tsahi Hanegbi, a comentat anunţul Suediei cu privire la recunoaşterea statului palestinian şi a subliniat că susţinerea internaţională a palestinienilor fără negocieri este contrară înţelegerii mutuale despre care vorbeşte premierul de la Stockholm.

Fostul preşedinte al Israelului, Shimon Peres, spunea că procesul de pace în Orientul Mijlociu nu se montează cu şurubelniţa, ca mobilele IKEA.

Sursa: RRA