Ministrul polonez de externe Witold Waszczykowski a afirmat că ţara sa va obstrucţiona afacerile europene şi „va juca dur” la Bruxelleş după alegerea lui Donald Tusk pentru un nou mandat la conducerea Consiliului European, transmite Reuters.

„Trebuie spus deschis: politica UE s-a dovedit o politică a dublului standard şi a înşelătoriei”, a declarat şeful diplomaţiei de la Varşovia.

Tabloidul Super Express a publicat sâmbătă comentarii ale lui Waszczykowski, ca reacţie la votul liderilor Uniunii Europene pentru polonezul Tusk, care a fost contestat de ţara sa de origine.

Potrivit ministrului de externe, Polonia va continua să participe la lucrările Consiliului European, pe care nu îl poate boicota: „Trebuie să fim conştienţi că putem fi înşelaţi în orice moment”, a explicat el.

„Evident, trebuie să reducem drastic nivelul încrederii noastre în UE. De asemenea, să începem să ducem o politică negativă”, a mai spus Waszczykowski.

Fost prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk este de multă vreme un adversar politic al actualului premier, Jaroslaw Kaczynski, care conduce un guvern al partidului eurosceptic Lege şi Justiţie (PiS). Înainte de primul mandat la Bruxelles, Tusk a condus Platforma Civică, principalul partid de opoziţie din Polonia, învins de PiS la alegerile din 2015. Cu toate acestea, arată Reuters, majoritatea societăţii poloneze este în favoarea apartenenţei la UE. Polonia este cel mai mare beneficiar al fondurilor europene dintre cele 28 de state membre ale Uniunii.

Foto: digi24.ro