Planuri în funcţie de vechimea în UE pentru posturile din PE

angela m
Ţările membre ale Uniunii Europene îşi fac planuri în funcţie de vechimea în organizaţie, posturile ocupate până acum, alianţe pentru susţinere reciprocă. Negocierile pentru ocuparea posturilor în noul executiv european sunt în toi, în ajunul începerii marţi, la Strasbourg, a primei sesiuni a noului Parlament European.
Nu cu mult timp în urmă apărea pe prima pagină a ziarelor europene o fotografie care probabil nu a fost deloc pe planul lui Jean-Claude Juncker: trei lideri europeni se întâlneau pentru a o convinge pe Angela Merkel să nu îl susţină pe Juncker la preşedinţia Comisiei Europene. În fotografie, simbolic, erau în aceeaşi barcă cei trei, premierul suedez Fredick Reinfeldţ cel britanic David Cameron şi cel olandez, Marc Rutte, împreună cu cancelarul german, Angela Merkel. Şi totuşi, Juncker va fi până la urmă preşedintele Comisiei Europene, spre marea dezamăgire a lui David Cameron, rămas singur în afara bărcii. Nu a durat mult până când au apărut şi zvonurile conform cărora una dintre funcţiile importante rămase trebuie să fie ocupată de un prieten de-a lui Cameron, pentru ca acesta să nu se simtă singur la Bruxelles. Ziarele germane şi italiene au scris săptămâna trecută despre o presupusă propunere făcută de cancelarul german pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, deţinută acum de Herman van Rompuy, care a anunţat că se va retrage după expirarea mandatului în luna noiembrie. Oare va pleca premierul olandez Marc Rutte la Bruxelles? Pentru că despre el este vorba.
“Nu sunt candidat pentru această funcţie”, a fost răspunsul categoric dat de Marc Rutte.
Un alt candidat considerat de multă lume ideal este chiar premierul suedez, Fredrick Reinfeldţ şi el prieten cu Cameron, cum spuneam la un moment dat “toţi în aceeaşi barcă”.
“Este adevărat că olandezii ţintesc la funcţii mari în Uniunea Europeană, cel puţin din două motive: sunt fondatorii UE şi nu au deţinut niciodată o funcţie supremă”, spunea, la un moment daţ fostul comisar european, Frits Bolkestein, care şi-ar fi dorit pentru Olanda chiar preşedinţia Comisiei Europene. Dar un candidat mai plauzibil decât Marc Rutte este “Mister euro”, Jeroen Dijsselbloem, văzut ca preşedinte permanent al Eurogrupului. Nici Dijsselbloem nu a vrut să spună prea multe despre o eventuală candidatură.
“Am fost ales preşedintele grupului pentru doi ani şi jumătate. Dacă funcţia va deveni permanentă, vom vedea”, a declarat Jeroen Dijsselbloem pentru presa olandeză.
O altă funcţie de care olandezii ar fi interesaţi este cea ocupată acum de Ashton, iar candidatul este actualul ministru de externe, Franz Timmermanş dar şi acesta a negat zvonurile. Polonia, între timp, a confirmat că îl nominalizează oficial pe ministrul de externe Radoslaw Sikorski pentru fotoliul de înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe şi de securitate, un candidat firesc, aşa cum l-a numit şeful său, premierul polonez Donald Tusk. Olandezii nu vor să piardă vremea şi au început devreme negocierile. Dacă se vor alege cu ceva, rămâne de văzut.

Sursa: RRA

De același autor

Related Articles