Plan de pace pentru estul Ucrainei

putin, porosenkoPreşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a avut, marţi seară, o întâlnire privată cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu ocazia unui summit regional desfăşurat între Ucraina, Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală. În afară de preşedintele ucrainean, la summit au mai participat şefii de stat din ţările Uniunii Vamale „Rusia-Belarus-Kazahstan”, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, comisarul european pentru energie, Günther Oettinger şi comisarul UE pentru comerţ, Karel De Gucht.
Potrivit portalului de ştiri FaceNews, în cadrul întâlnirii dintre Petro Poroşenko şi Vladimir Putin, cei doi preşedinţi au convenit asupra elaborării şi punerii în aplicare a unui plan de pace pentru regiunile din estul Ucrainei. Poroşenko a menţionat pe Facebook că a mai convenit cu Putin asupra organizării unor consultări între instituţiile de frontieră din cele două ţări, cu participarea şefilor Statelor Majore ale Rusiei şi Ucrainei. „Pot afirma că logica planului de pace a fost, în cele din urmă, susţinută de toţi şefii de stat, fără nicio excepţie” – a precizat Poroşenko.
În plus, preşedintele a anunţat că s-a ajuns la un acord cu privire la iniţierea unor noi negocieri, pe 6 septembrie, cu participarea UE, Ucrainei şi Rusiei. Discuţiile se vor concentra pe probleme de energie, astfel încât la acestea vor lua parte la şefii de departamente de profil din Ucraina şi Rusia, iar din partea UE, comisarul european Ottinger. De asemenea, Petro Poroşenko a comunicat că în cursul negocierilor de la Minsk, s-a convenit asupra eliberării tuturor cetăţenilor ucraineni reţinuţi ilegal. „Strategia de dezvoltare paşnică a Ucrainei a fost susţinută de toţi participanţii la reuniune, fără nicio excepţie. Am ajuns la un acord cu privire la asigurarea păcii şi libertăţii cetăţenilor care au fost reţinuţi în mod ilegal” – se arată într-un mesaj al preşedintelui ucrainean.

Sursa: rador.ro

De același autor

Related Articles