Plan de ieşire din criză, la nivel european

Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au cerut joi Comisiei Europene să pregătească un plan de ieşire din criză şi au amânat deciziile dificile privind solidaritatea, pe care ţările din sudul continentului o solicită celor nordice, relatează France Presse.

Acest plan ar urma să includă o propunere bugetară pentru perioada 2021-2027, inclusiv un fond pentru redresarea economiei europene după măsurile de izolare adoptate pentru a stopa pandemia COVID-19.

Conform preşedintei CE, Ursula von der Leyen, planul ar urma să fie prezentat în “a doua sau a treia săptămână a lunii mai”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a recunoscut că nu s-a ajuns la un “consens” între ţările UE privind transferurile către “regiunile şi sectoarele” cele mai afectate de criza economică declanşată de pandemie.

Foarte pornit în ultimele săptămâni împotriva “egoismului” ţărilor nordice, prim-ministrul italian Giuseppe Conte a salutat totuşi realizarea unor “progrese mari, de neconceput până acum câteva săptămâni”.

“Cele 27 de ţări recunosc nevoia de a introduce un instrument inovator, care să fie lansat de urgenţă, pentru a ne proteja economiile şi pentru a asigura o redresare europeană care nu lasă pe nimeni în urmă”, a adăugat Giuseppe Conte, Italia fiind, alături de Spania, ţara cu cele mai multe decese provocate de COVID-19.

Ministrul spaniol de externe Arancha Gonzalez Laya, deşi a salutat sprijinul pentru crearea fondului de redresare, a admis că nu există încă “suficientă convergenţă” în ceea ce priveşte înţelegerea modului în care va funcţiona acest fond, dacă va fi vorba de împrumuturi sau de subvenţii, Madridul preferând a doua variantă, potrivit Agerpres.

Sursa: romania-actualitati.ro

De același autor

Related Articles