Peste 15.000 de oameni au participat la un protest împotriva extremei drepte de la Bremen

Mii de persoane au ieşit duminică pe străzi la Bremen pentru a protesta împotriva extremismului de dreapta, în cadrul unei serii de manifestaţii la nivel naţional care au continuat în acest weekend, relatează dpa.

Poliţia a estimat numărul participanţilor la circa 16.500, în timp ce organizatorii susţin că a fost chiar mai mare, de 25.000. Adunarea a fost organizată de o nouă alianţă din Bremen a extremei stângi şi a unor grupuri antifasciste.

Circa 45.000 de oameni au participat la un protest similar la Bremen săptămâna trecută.

Proteste stradale au avut loc în oraşe mari şi mici din întreaga Germanie după un material publicat pe 10 ianuarie de grupul de investigaţii jurnalistice Correctiv.

Articolul prezenta detalii de la o întâlnire din noiembrie între extremişti de dreapta şi politicieni din formaţiunea Alternativa pentru Germania (AfD), în care s-a discutat despre expulzarea a milioane de oameni din comunităţile de migranţi.

Sâmbătă după-amiază, la Berlin, oamenii şi-au dat mâna în faţa clădirii istorice a Reichstagului pentru a forma un lanţ uman. Poliţia susţine că au participat peste 150.000 de oameni, în timp ce alţii estimează numărul participanţilor la 300.000.

Circa 30.000 de oameni au ieşit în stradă sâmbătă atât la Dresda, cât şi la Freiburg. Alţii circa 25.000 de oameni au protestat în Bavaria, la Augsburg, iar alte mii au participat la manifestaţii mai mici.

Majoritatea cetăţenilor germani consideră protestele împotriva extremei drepte binevenite.

Circa 55% dintre ei sunt favorabili protestelor, conform unui sondaj al institutului INSA pentru ediţia de duminică a Bild. De cealaltă parte, 26% din populaţie este împotriva protestelor, iar 12% nu are nicio părere despre acest lucru.

Participanţii la sondaj au fost întrebaţi şi dacă democraţia este în pericol în Germania. Circa 61% dintre respondenţi au răspuns afirmativ, în timp ce o treime au spus că nu consideră că democraţia din Germania este în pericol.

Agerpres

De același autor

Related Articles