Pericol terorist în Italia în preajma Crăciunului şi Anului Nou

police_menii_35384300Italia putea să fie următorul obiectiv al grupării teroriste ISIS, se tem autorităţile de la Roma, dar şi serviciile secrete israeliene, care avertizează asupra unui posibil atentat contra Suveranului Pontif. Două sunt zilele cu risc maxim: Crăciunul şi Revelionul, iar două oraşe din peninsulă sunt în atenţia teroriştilor, Milano şi Roma.

Ameninţările la adresa Sfântului Scaun au apărut încă de la începutul anului, însă acestea nu au fost niciodată semnalate de serviciile secrete şi nici confirmate de Vatican. Tocmai de aceea, alerta rămâne maximă la Roma, unde staţiile de metrou şi gările sunt supravegheate de 700 de militari, iar în jur de 2000 de poliţişti şi carabinieri în uniformă sau în civil se ocupă de securitatea cetăţenilor şi al turiştilor. În plus, autorităţile locale au suspendat concertele şi alte manifestaţii de stradă care erau programate pentru Crăciun sau Revelion, pentru a preveni posibile atacuri teroriste şi eventuale vărsări de sânge. Controalele şi mai aspre se aplică în porturile din sudul Italiei, unde în continuare debarcă zeci de clandestini. Numai ieri, Tribunalul din Catania a validat arestarea unui cetăţean sirian în vârstă de 20 de ani pentru legături cu grupări teroriste. Când a debarcat in Portul Pozzuolo din Sicilia, la 4 decembrie, sirianul avea la el opt telefoane mobile, pe care poliţia a găsit expresii de laudă faţă de ISIS şi fotografii pe care magistratura le consideră îngrijorătoare, deoarece redau adevărate atentate teroriste. Printre mesajele suspecte se află şi unul care afirma că “Allah este mare, dar ISIS este şi mai mare!” În ciuda tuturor acestor ameninţări şi avertizări, Papa Francisc refuză să se protejeze, să îmbrace o vestă antiglonţ pentru discursurile pe care le va avea de Crăciun. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, a declarat că Suveranul Pontif este conştient de aceste ameninţări, dar nu îi este frică şi nu vrea să piardă contactul cu oamenii.

De aceea, refuză să poarte vesta antiglonţ şi să facă modificări la papamobil pentru a se proteja în timpul mesajelor adresate de Crăciun.

De același autor

Related Articles