Partidul Conservator din Marea Britanie va anunţa azi numele noului premier

În Marea Britanie numele viitorului premier va fi aflat azi, după anunţul oficial privind rezultatele alegerilor interne pentru conducerea Partidului Conservator.

După aproape trei luni de campanie electorală internă, Partidului Conservator din Marea Britanie va anunţa, astăzi, numele noului premier.

Favorită este Liz Truss, ministrul de externe al fostului premier şi lider conservator Boris Johnson. Ea a obţinut cele mai multe voturi, promiţând reduceri de taxe, fără să explice cum va compensa lipsa fondurilor la buget. Rivalul său, ministrul de finanţe Rishi Sunak, mai prudent în privinţa promisiunilor, a admis anticipat înfrângerea. El spune că va continua să susţină un Guvern conservator.

Câştigătorul îl va înlocui pe Boris Johnson, care a fost forţat în luna iunie să îşi dea demisie, din cauza unor scandaluri.

Toate sondajele de opinie şi casele de pariuri o dau câştigătoare cu o largă majoritate pe Liz Truss, o apropiată şi fidelă a lui Boris Johnson.

Noul premier va prelua puterea într-un moment dificil din cauza crizei economice profunde din Marea Britanie şi a războiului din Ucraina.

Marea Britanie este o mare susţinătoare a Ucrainei şi aici nu se întrevăd schimbări în mandatul noului premier. În plan intern, însă, britanicii aşteaptă măsuri economice consistente, care să ajute populaţia la iarnă, când preţurile utilităţilor vor fi de trei ori mai mari ca iarna trecută, iar inflaţia a trecut de 10%.

Numele noului premier va fi anunţat, astăzi, la ora 14:30, ora României. El îşi va începe oficial mandatul mâine, după ce va fi primit de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, care îi va cere, potrivit tradiţiei, să formeze un nou Guvern. Radio România Actualităţi

De același autor

Related Articles