Parlamentul scoțian a votat astăzi pentru desfășurarea unui nou referendum de ieșire din UK

Doar cu o zi înainte ca Marea Britanie să notifice oficial Uniunea Europeană cu privire la începerea oficială a negocierilor pentru Brexit, deputații scoțieni au votat pentru un nou referendum de independență față de UK a transmis astăzi AFP.

Parlamentarii scoțieni au votat cu 69 de voturi pentru față de cele 59 împotrivă împuternicind-o pe  Nicola Sturgeon  să ceară Londrei acceptul pentru organizarea unui nou referendum de independență a Scoției.

Moțiunea care a fost votată astăzi prevede ca referendumul pentru independență să se desfășoare în toamna anului 2018 sau la începutului lui 2019. Premierul scoțian Nicola Sturgeon urmează să încerce să obțină acordul premierului britanic Theresa May, dar și al Parlamentului de la Westminster, pentru ca acest referendum să poată fi organizat.

În referendumul  organizat în anul 2014, Scoţia a votat contra independenţei, dar Sturgeon susţine că în prezent circumstanţele s-au schimbat întrucât Regatul Unit a decis să părăsească UE, în timp ce scoţienii au votat masiv – la referendumul  din 23 iunie anul trecut – pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

De același autor

Related Articles