Parisul „suspendă exporturile către Turcia de materiale de război care pot fi utilizate” în Siria

„Franţa a decis să suspende orice plan pentru exportul în Turcia de materiale de război care ar putea fi utilizate în cadrul ofensivei din Siria”, au anunţat sâmbătă ministerul francez al armatelor şi de externe.

„Această decizie are efect imediat”, au precizat cele două ministere într-un comunicat. „Consiliul Afaceri Externe al UE care se va reuni la 14 octombrie la Luxemburg va fi ocazia de a coordona o abordare europeană în acest sens”, potrivit documentului.

„Franţa reiterează condamnarea fermă a ofensivei unilaterale angajate de Turcia în nord-estul Siriei”, a adăugat comunicatul.

Aceasta „subminează eforturile de securitate şi de stabilizare ale Coaliţiei internaţionale contra Daech (acronimul în arabă al grupării Stat Islamic). Ea antrenează consecinţe umanitare importante. Aduce deci atingere securităţii europenilor„, a subliniat documentul.

„Franţa solicită organizarea rapidă a unei reuniuni a Coaliţiei contra Daech pentru a discuta despre continuarea eforturilor Coaliţiei în acest context”, potrivit comunicatului.

O decizie similară de suspendare a vânzărilor de arme către Ankara a fost anunţată vineri şi sâmbătă de guvernele olandez şi ulterior de cel german.

Ca reacţie la decizia Berlinului, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat la postul de radio Deutsche Welle că ofensiva din nordul Siriei reprezintă o „chestiune vitală” şi o problemă de securitate naţională, o chestiune de supravieţuire”.

Sursa – agerpres.ro

De același autor

Related Articles