Papa Francisc împlinește astăzi vârsta de 80 de ani, eveniment cu ocazia căruia Vaticanul a invitat credincioșii din întreaga lume să îi transmită online mesaje de felicitare.

Mesajele cu urări pot fi trimise pe adresa de e-mail special creata pentru aceasta ocazie – PopeFrancis80@vatican.va si variantele in limbile latina (Papafranciscus80), italiana (PapaFrancesco80), spaniola (PapaFrancisco80), franceza (PapeFrancois80), germana (PapstFranziskus80) si poloneza (PapiezFranciszek80).

Papa Francisc a tinut obisnuita slujba de sambata, incepand cu ora locala 07.00, diferenta fiind aceea ca nu a avut loc la Domus Sanctae Marthae, ci la Cappella Paolina din Palatul Apostolic, unde au fost prezenti toti cardinalii Romei.
Suveranul Pontif are pe agenda zilei de astazi mai multe intalniri, intre care cu Marie Louise Coleiro Prec, presedinta Republicii Malta, si cu Marc Ouellet, cardinal si prefect al Congregatiei episcopilor.

Papa Francisc este mai popular decat orice alt lider al lumii, potrivit unui sondaj de opinie realizat de WIN/Gallup International, in luna martie, inclusiv in Romania, unde Suveranul Pontif beneficiază de un capital de simpatie declarat de 65% dintre cetateni.
Papa Francisc este cel de-a 266-lea Suveran Pontif. Nascut pe 17 decembrie 1936, in Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio a fost preot iezuit in perioada 1960 – 1992, episcop, intre anii 1992 – 2001, si cardinal, din 2001 pana în 2013.
Papa Francisc este primul latin-american care conduce Biserica Catolica si, de asemenea, primul iezuit, scrie BBC. Fostul cardinal din Buenos Aires a fost, initial, considerat o alegere nepotrivita pentru acest rol, cand a fost propus sa ocupe locul lui Benedict al XVI, care s-a retras din functie in 2013.

Considerat ortodox in chestiuni legate de sex si avort, dar liberal privind dreptatea sociala, investirea sa a fost bine primita deopotriva de conservatori si de reformistii.
In 2013, Papa Francisc a fost desemnat de revista Time drept personalitatea anului.
In 2016, Papa Francisc a ramas implicat in era moderna si vorbeste deschis despre evenimentele din lume si problemele curente. (ziare.com)