Banca Mondială estimează că pandemia de coronavirus va cauza o recesiune fără precedent.

Pandemia de coronavirus va cauza anul acesta o recesiune care, prin amploarea sa globală, este fără precedent – estimează Banca Mondială. Instituția financiară avertizează totodată că revenirea din criză, așteptată anul viitor, ar putea fi amânată dacă va exista la toamnă un val doi puternic al pandemiei.

Banca Mondială a arătat în raportul publicat ieri, „Perspectivele economiei globale”, că se așteaptă ca economia mondială să se contracteze în 2020 cu 5,2%, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Niciodată înainte nu au intrat în recesiune atât de multe țări simultan, nici chiar în cursul celorlalte trei cele mai severe colapsuri economice – marea recesiune și cele care au urmat celor două războaie mondiale. 

Vicepreședinta Băncii Mondiale pentru dezvoltare echitabilă, Ceyla Pazarbasioglu, a spus reporterilor că recesiunea ar putea arunca în extremă sărăcie între 70 și 100 de milioane de oameni. Chiar dacă se așteaptă o relansare economică în 2021, un potențial al doilea val de coronavirus ar putea împiedica revenirea economiei globale – a mai arătat Pazarbasioglu. 

Ieri, Biroul Național de Cercetare Economică a declarat că Statele Unite se află începând cu luna februarie în recesiune. Magnitudinea fără precedent a șomajului și declinul producției în întreaga economie a Statelor Unite justifică desemnarea acestei situații drept recesiune, chiar dacă ea va fi mai scurtă decât contracțiile precedente – arată Biroul Național de Cercetare Economică. RRA