Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră

La Istanbul a început astăzi summitul ţărilor membre ale Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră.

“România este membru fondator al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, alături de Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina.
Serbia a aderat în 2003, şi de atunci organizaţia numără 12 membri.

Organizaţia are ca principale obiective dezvoltarea şi diversificarea cooperării bilaterale între ţările membre, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi promovarea iniţiativei individuale şi colective a întreprinderilor şi companiilor implicate direct în procesul de cooperare economică şi intensificarea respectului reciproc şi a încrederii, a dialogului şi cooperării dintre statele membre ale organizaţiei.

Aceasta cuprinde o arie de 2,2 milioane de kilometri pătraţi cu o populaţie de aproximativ 350 de milioane de locuitori, fără a avea o identitate regională proprie.

Regiunea are o importanţă strategică recunoscută, care este dată de resursele naturale foarte bogate, în special în petrol şi gaze şi de o piaţă potenţială importantă.

Comerţul cumulat al regiunii reprezintă peste 5% din comerţul mondial. Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră este condusă timp de un semestru de fiecare stat membru în ordine alfabetică.

În primul semestru al acestui an organizaţia este condusă de Turcia. România a deţinut preşedinţia de cinci ori, ultima oară în al doilea semestru al anului 2015.

În acest an, ţara noastră coordonează grupurile de lucru pentru combaterea criminalităţii, transporturi şi protecţia mediului.

Astăzi are loc al XXV-lea summit aniversar al organizaţiei, la care va participa din partea României ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, care va avea cu acest prilej şi o serie de întâlniri.”

Deja în marja reuniunii, Teodor Meleşcanu a participat duminică la o conferinţă a miniştrilor de externe din cadrul organizaţiei, prilej cu care a subliniat importanţa dezvoltării legăturilor dintre ţările de la Marea Neagră şi Uniunea Europeană.

În plus, şeful diplomaţiei române a arătat că e necesară concentrarea atenţiei pe implementarea de proiecte concrete, menite să crească conectivitatea între ţări în domenii de interes comun pentru că acestea vor avea impact şi vizibilitate pentru întreaga regiune, se arată într-un comunicat de presă. RRA

Cele mai citite

Related Articles