OMS declară epidemia provocată de noul coronavirus ”urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat joi că epidemia provocată de noul coronavirus apărut în China şi care s-a răspândit în mai multe regiuni ale lumii constituie ”o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”, relatează AFP.

Oficialul a anunţat decizia la Geneva după reuniunea Comitetului de urgenţă al OMŞ un grup independent de experţi, pe fondul dovezilor în creştere că virusul se răspândeşte în aproximativ 18 ţări.

Tedros a declarat într-o conferinţă de presă că în ultimele săptămâni am asistat la o epidemie fără precedent care a fost întâmpinată cu un răspuns fără precedent.

„Permiteţi-mi să fiu clar, această declaraţie nu este un vot de neîncredere în China”, a spus el. ”Cea mai mare preocupare a noastră este posibilitatea ca virusul să se propage în ţări cu sisteme de sănătate mai slabe”, a adăugat el.

Comitetul OMŞ prezidat de Didier Houssin din Franţa, este compus din 16 experţi independenţi.

Săptămâna trecută, experţii au decis să nu declare urgenţa în aşteptarea mai multor informaţii de la China şi a unor dovezi ale transmiterii confirmate a virusului de la om la om în alte ţări, astfel încât să fie îndeplinite criteriile pentru declararea urgenţei globale.

Declararea unei urgenţe globale declanşează recomandări către toate ţările vizând prevenirea sau reducerea răspândirii transfrontaliere a bolii, evitând interferenţele nenecesare cu comerţul şi călătoriile.