Hanan Daqqah, în vârstă de 12 ani, a venit în Brazilia anul trecut. Ea trăieşte, împreună cu familia, tatăl, mama şi cei doi fraţi, la Sao Paulo, fiind pe deplin integrată în Brazilia, ea învaţă într-o şcoală publică şi vorbeşte fluent portugheza. Refugiata siriană Hanan Daqqa, în vârstă de numai 12 ani, va fi una dintre primele zece persoane care vor purta Torţa Olimpică în cadrul ceremoniei care începe marţi, la ora 10:00, ora locală, în capitala Brasilia. Daqqa a venit în Brazilia anul trecut şi trăieşte împreună cu familia, tatăl, mama şi doi fraţi într-un mic apartament din centrul oraşului Sao Paulo.

Ea a fost selectată de Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice 2016 pentru a participa la manifestare, după o sugestie făcută de Biroul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi, UNCHR, din Brazilia.

Potrivit UNCHR, transmiterea Torţei Olimpice de o fetiţă refugiată reprezintă un gest simbolic de solidaritate cu refugiaţii mondiali într-un moment de criză, în care milioane de oameni fug de războaie, de conflicte şi de persecuţii. Flacăra Olimpică a Jocurilor de la Rio 2016 a fost aprinsă pe 21 aprilie în oraşul Olympia din Grecia, care este considerat leagănul jocurilor olimpice. Transmiterea torţei, care începe marţi, va continua în întreaga ţară până pe 5 august, când va ajunge pe Stadionul Maracana, unde va fi aprinsă flacăra olimpică. Familia fetiţei Hanan Daqqa locuia la Idlib, în nordul Siriei, unul dintre cele mai afectate oraşe de conflictul din ţară. Întrucât nu avea niciun fel de siguranţă pentru a trăi în regiune, ei au fugit în ţara vecină, Iordania. Timp de doi ani şi jumătate au locuit în tabăra de refugiaţi de la Zaatari în condiţii foarte grele. Anul trecut, prin intermediul programului de vize speciale al Guvernului brazilian, familia a părăsit Iordania şi a venit în Brazilia. Această procedură înlesneşte intrarea în ţară a persoanelor afectate de războiul din Siria. Până în prezent, peste 8.000 de vize au fost emise de autorităţile braziliene. Adaptarea familiei în ţară se desfăşoară bine. Potrivit UNCHR, mama lui Hanan este însărcinată şi la sfârşitul acestei luni fetiţa va avea o soră braziliană.

Sursa: AGERPRES