„Nu va fi o intervenţie militară in Ucraina”

Petro Porosenko
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a acuzat astăzi Rusia de agresiune directă, pe care nu o ascunde, ceea ce a schimbat radical situaţia în zona de conflict. Poroşenko a adăugat că, după înfrângerile suferite de forţele guvernamentale săptămâna trecută, când rebelii au lansat o ofensivă în est şi au deschis un nou front de-a lungul litoralului Mării Azov, unii comandanţi ai armatei vor fi înlocuiţi. Tot astăzi, un oficial militar de la Kiev a declarat că în zona aeroportului din Luhansk paraşutiştii ucraineni se luptă cu un batalion de tancuri al armatei ruse. Un lider al separatiştilor a admis, recent, că alături de aceştia luptă militari ruşi aflaţi în permisie, însă Moscova neagă că ar fi trimis trupe în Ucraina, iar ministrul de externe, Serghei Lavrov, a afirmat astăzi că o intervenţie militară în ţara vecină este exclusă. Corespondentul RRA la Moscova, Alexandr Beleavschi, are detalii.
Reporter: Vorbind astăzi la Institutul pentru Relaţii Internaţionale Moscova, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a exclus posibilitatea unei intervenţii militare a Moscovei în Ucraina de Est.
Serghei Lavrov: Nu va fi o intervenţie militară. Noi ne pronunţăm pentru o reglementare exclusiv pe cale paşnică a acestei crize deosebit de grave, a acestei tragedii. Tot ceea ce facem vizează promovarea abordărilor politice.
Reporter: Serghei Lavrov a spus, de asemenea, că Rusia speră că negocierile din cadrul „grupului de contact” pentru Ucraina, a cărui reuniune a început astăzi la Minsk, vor fi consacrate convenirii unei încetări imediate şi necondiţionate a focului. Rusia va face tot ce depinde de ea pentru a contribui la reglementarea politică a situaţiei din Ucraina, pe baza luării în consideraţie a intereselor tuturor regiunilor şi forţelor politice ucrainene, fără excepţie – a subliniat şeful diplomaţiei de la Moscova. Cel mai important – a subliniat Lavrov – este ca Washingtonul şi Bruxellesul şi ceara Kievului, aşa cum cer şi în cazul altor conflicte – să înceteze folosirea armamentului greu şi aviaţiei împotriva obiectivelor civile şi populaţiei paşnice. În caz contrar, insurgenţii nu vor avea altă soluţie decât să încerce respingerea prin forţă a trupelor ucrainene de pe poziţiile de unde bombardează localităţile.

Sursa: rador.ro

De același autor

Related Articles