Noua Zeelandă: Jacinda Ardern a fost înlocuită oficial în funcţia de premier

Prim-ministrul neozeelandez demisionar Jacinda Ardern a fost înlocuit oficial miercuri, odată cu învestirea succesorului ei Chris Hipkins, în cursul unei ceremonii la Wellington, scrie AFP.

Este cel mai mare privilegiu şi cea mai mare responsabilitate a vieţii mele‘, a declarat cu acest prilej Hipkins, 44 de ani, spunând că este ‘motivat’ şi ‘entuziast’ în faţa ‘provocărilor care se prezintă’.

Chris Hipkins a fost salutat pentru mandatul său de aproape doi ani ca ministru responsabil cu lupta împotriva COVID-19, într-o ţară care şi-a închis frontierele pentru a evita pandemia şi le-a redeschis abia în august 2022.

Jacinda Ardern a uimit Noua Zeelandă anunţându-şi retragerea bruscă de la putere, la mai puţin de trei ani după ce a câştigat un al doilea mandat într-o victorie electorală zdrobitoare.

Ardern, 42 de ani, a afirmat săptămâna trecută că ‘nu mai are suficientă energie’ pentru a-şi exercita funcţia, după cinci ani marcaţi de o erupţie vulcanică mortală, cel mai grav atentat comis vreodată în ţară şi pandemia de COVID-19.

Plec cu un sentiment de gratitudine după ce am îndeplinit acest rol minunat atât de mulţi ani‘, a declarat ea reporterilor în satul maori Ratana (nord), în timpul ultimei deplasări publice ca prim-ministru.

Popularitatea guvernului laburist s-a degradat în ultimele luni din cauza recesiunii ameninţătoare şi renaşterii opoziţiei conservatoare.

Demisia ei a declanşat o dezbatere la nivel naţional despre denigrarea femeilor lideri, în special pe reţelele sociale.

Chris Hipkins a descris drept ‘absolut odioase’ atacurile suferite de Jacinda Ardern în timp ce era şefa guvernului.

Jacinda Ardern a spus, însă, marţi că ‘ar detesta’ ca plecarea ei bruscă să fie văzută ca o critică la adresa ţării sale. 

Agerpres

De același autor

Related Articles