Norvegia: rata șomajului a ajuns la cel mai ridicat nivel din 1930 încoace

130
A man wearing a protective mask carries shopping bags as he walks on the streets of Oslo following an outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Oslo, Norway March 13, 2020. NTB Scanpix/Hakon Mosvold Larsen via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY.

Rata şomajului în Norvegia luna aceasta a crescut de cinci ori, ajungând la peste 10%, cel mai ridicat nivel din anii 1930, deoarece companiile au anunţat disponibilizări masive şi încetarea producţiei, pe fondul eforturilor de a limita răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Zeci de mii de concedieri sunt anunţate zilnic, deşi multe ar urma să fie temporare, iar companiile pot beneficia de programul de sprijin al Guvernului de la Oslo.

Agenţia de muncă şi asistenţă socială (NAV) a anunţat că până marţi rata şomajului a crescut la 10,9%, de la 5,3% în urmă cu o săptămână şi 2,3% la finalul lunii februarie.

Activitatea sectorului privat, exceptând industria petrolului, ar urma să se contracte cu 15% – 20% în viitorul apropiat, a avertizat Guvernul norvegian.

“Evoluţiile din ultimele două săptămâni nu au termen de comparaţie”, a afirmat şeful NAV, Sigrun Vaageng.

În Norvegia au fost confirmate 2.566 de cazuri de infectare cu coronavirus, iar 12 au fost fatale.

Parlamentul de la Oslo a aprobat împrumuturi, amânări de taxe şi majorarea cheltuielilor de până la 280 de miliarde de coroane norvegiene (25,25 miliarde de dolari) pentru a atenua impactul epidemiei, în timp ce Banca Centrală a Norvegiei a redus de două ori rata dobânzii, de la 1,5% la nivelul scăzut record de 0,25%.

Compania norvegiană low-cost Norwegian Air a anunţat că va suspenda temporar 90% din forţa sa de muncă la nivel global, în timp ce retailerul suedez retailer H&M va concedia până la 2.000 de angajaţi din Norvegia. Şi firmele care furnizează servicii industriei petrolului au anunţat disponibilizări, în urma declinului semnificativ al preţului la ţiţei.

“Credem că numărul şomerilor va continua să crească, deoarece măsurile restrictive introduse pentru a limita răspândirea pandemiei vor afecta activitatea economică”, au avertizat analiştii de la Handelsbanken Capital Markets.

sursa foto: Agerpres.ro