Noi tensiuni între Rusia şi Turcia. Ministerul rus al Apărării a calificat drept “propagandă fără fundament” declarațiile Ankarei

Ministerul rus al Apărării a calificat sâmbătă drept “propagandă fără fundament” declarațiile Ankarei că aviația rusă i-a violat din nou spațiul aerian vineri, informează AFP.

“Nu a avut loc nicio violare a spațiului aerian turc de către forțele aeriene ruse prezente în Siria”, a declarat pentru agențiile de presă ruse purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konacenkov, referindu-se la aviația rusă prezentă în spațiul aerian sirian de la 30 septembrie.

“Declarațiile turce despre pretinsa violare a spațiului său aerian de către un SU-34 rusesc sunt propagandă fără fundament”, a insistat el, adăugând că cei care acuză Rusia “nu pot fi decât propagandiști care au vizionat filme de acțiune de la Hollywood”.

Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Ankara pentru a-i comunica “condamnarea fermă” a faptului că un avion rusesc i-a încălcat spațiul aerian, a anunțat sâmbătă MAE turc, denunțând “o atitudine iresponsabilă”.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat sâmbătă Moscova că “Rusia va trebui să-și asume consecințele dacă ea continuă astfel de violări contra drepturilor suverane ale Turciei”.

NATO a urmat imediat exemplul Turciei, cerând sâmbătă Moscovei “respectarea deplină” a spațiului său aerian. La 24 noiembrie, un bombardier rusesc a fost doborât de armata turcă deasupra graniței cu Siria, un incident ce a aruncat într-o gravă criză relațiideasupramatice dintre Turcia și Rusia, care, furioasă, a luat o serie largă de măsuri de retorsiune împotriva Ankarei, amintește France Presse.

foto www.almasdarnews.com

De același autor

Related Articles